Sreda 04.07.2012.
11:24
B92

Šta će sve poskupeti u julu?

Stručnjaci smatraju da je razlog za poskupljenje nestabilan kurs, nezadovoljavajuća proizvodnja, nedovoljna potrošnja, ali i da na cenu utiču vremenski uslovi
 

Visoke temperature uslovljavaju manju ponudu sirovog mleka na tržištu zbog temperaturnog šoka koje imaju krave kao nosioci proizvodnje mleka.

Prošlog meseca već su poskupeli ulje, mesne prerađevina, sokovi, cerealije, testenina, kućna hemija i kozmetika.

Sa druge strane kod mesa, manja je potrošnja i potražnja u letnjim mesecima.

"Smatramo da je ovo sezonskog karaktera, uspostavljanjem makroekonomskih indikatora stvoriće se uslovi da se i cena mleka vrati na pređašnji nivo", kaže Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije.

Svako poskupljenje osnovnih životnih namirnica, pa makar i za dinar među potrošače unosi nervozu. Naročito kada raste cena namirnica koje se svakodnevno kupuju.

Rashlande vitrine u supermarketima sve češće postaju dobro mesto za osveženje ili razgledanje, umesto za kupovinu. Najavljeno poskupljenje dodatni je udar na džep onih koji moraju da vode računa o svakom dinaru.

"To znači još veće pogoršanje životnog standarda potrošača u Srbiji koje je već dovoljno loš u odnosu na druge evropske zemlje pogotovo ako uzmemo u obzir da je svaki deseti građanin siromašan i iako uzmemo u obzir da 45 odsto potrošačkle korpe prosečnog građanina odlazi na životne namirnice, na hranu znači da je naš životni standard dosta a poskupljenenje mlke ai mlečnioh proizvoda će samo značiti korak nazad", kažu iz Centra za potrošače.

"Cene hrane su u poređenju sa prosekom EU na indeksu 71, 5 procenata - znači za jednu trećinu su niže cene kod nas u odnos u na EU međutim primanja, zarade plate u EU su tri puta veće tako da je realna kupovna moć stanovništva u EU tri puta veća", kaže Stanković.

2024 © - Vesti online