Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 02.07.2012.
07:25
Blic A

Kako je slomljena Angela Merkel?

Nemačka Kancelarka Angela Merkel je na dvodnevnom samitu EU u Briselu morala da popusti pod pritiskom ostalih evropskih lidera u potrazi za rešenjem dužničke krize u evrozoni. Međutim, kancelarki tek predstoji teška borba u izbornoj 2013. godini, ovoga puta za podršku birača, ističe Si-En-En.

Angela Merkel, nemačka kancelarka u Bundestagu
 

Protekle dve godine njen slogan “Ne postoji alternativa štednji”, koji je uporno ponavljala da bi dobila podršku svoje vlade i parlamenta za krajnje nepopularne mere za spas zemalja evrozone pogođenih krizom.

Ustupci Briselu

 

Raspoloženje prema evrozoni u drugim delovima zemlje daleko je od raspoloženja političke elite u Berlinu. Svesna da Nemce brinu ustupci Briselu, ona će iduće godine ponovo morati da objašnjava zašto je popustila i odrekla se nemačke dominacije, zašto je pristala na reforme umesto obećane stroge štednje, zašto je odstupila od pravila da nema novca bez ispunjenja određenih uslova.

Do sada joj je to polazilo za rukom, ali svoju evropsku politiku Merkelova će morati da prepusti sudu nemačkih birača na opštim izborima iduće godine. To je bila njena najveća briga kada se, posle iscrpljujućeg samita, iz Brisela vraćala u Berlin, kaže se u analizi Almut Meler, direktorka Centra za evropske političke studije Alfred fon Openhajm.

Dosadašnja taktika davala je rezultate jer su Nemci znali da Nemačka diktira pravila igre, pravila koja su im garantovala da nijedna od posrnulih zemalja neće dobijati pomoć samo da bi mogla da nastavi da troši kredite i povećava dugove.

Pre odlaska u Brisel, Merkelova se sastala sa španskim, francuskim i italijanskim kolegom u Rimu i stoga se nije iznenadila kada su Marijan Rahoj i Mario Monti odbili da napuste pregovarački sto dok se ne postigne dogovor o ključnim merama.

Tako se došlo do sporazuma o direktnoj rekapitalizaciji banaka bez opterećivanja domaćih budžeta.

Pristajući na kompromis, Merkelova nije poražena. Naprotiv, sprečila je krah Španije i Italije i time spasla evro. Naravno, ušla je u pregovore “zveckajući” oštrim rečima u stilu “nema evroobveznica dok sam ja živa” i, naravno, otišla je tvrdeći da je prevladao njen stav “nema garancija bez odgovornosti”, aludirajući na nezavinsu kontrolu banaka.

U Nemačkoj domaća štampa ju je dočekala na nož. Nju, ipak, najviše muči kako iduće godine da ubedi birače u to da rešavanje teškoća ostalih članica Unije nije više pitanje izbora za Nemačku, jer su sudbine članica evrozone suviše ispreplitane. Izborna kampanja koja će se tek za zahuktati posle raspusta, kada će Nemačka i ostale vlade morati da se upuste u pregovore o novom upravljanju Unijom, prava je noćna mora za kancelarku.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.07.2012. 10:04
Ko je politicki analiticar u vestima? Pristajući na kompromis, Merkelova nije poražena.??? Tri dan pre sastanka Merkelica je dala izjavu: Dok sam ziva nece biti Euro-Bondova i nakon tri dana su je naterali da promeni misljenje??? Bankari su opljackali narod u zapadnoj evorpi uz pomoc politicara kao sto je to Mekrelica ili Monti.
Ponedeljak 02.07.2012. 17:30
Нађе ли Берлин на географској карти или још лута око Урала?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online