Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.07.2012.
12:12
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbiji treba mađioničar

Srbija je praktično dobila novu Vladu ali će novi-stari stanari Nemanjine 11 od prvog dana morati da vade kestenje iz vatre. Oni nemaju 100 dana počeka u kojih se neće očekivati rezultati. Jednostavno, vozačko mesto moraju da preuzmu u vožnji i povedu računa da ne slete u provaliju. A upravo je ta provalija pred nama, upozoravaju ekonomisti.


U takvim okolnostima malo ko je očekivao da vladajuće stranke u startu krenu da sapliću same sebe. Nasleđuju zemlju u katastrofalnom stanju i već su ispostavili listu zabrana, spisak šta sve neće, pa tako SPS ne želi pomoć MMF-a, mada sad ublažava stav da neće biti zamrzavanja plata i penzija. Dinkićevi pak neće povećanje poreza na dodatu vrednost i niz drugih poreza. Dakle, znamo šta ko neće, ali ne i šta tačno hoće i još manje kako to da ostvare.


- Stanje je takvo da će biti vrlo teško bilo kome ko preuzme odgovornost. Ali, mi imamo sistemski problem. Kod nas se političari tuku oko toga ko će da drži kutlaču, kao da ne vide da je kazan prazan. Mi nemamo izvoznu privredu i ovde se samo raspodeljuju resori i činovnici dok je država zaglibljena u blatu - kaže ekonomista Miodrag Zec.

Otrežnjenje

 

Svi se slažu u jednom, pitanje duboke ekonomske krize Srbije podjednako bi bilo teško ko god da je sastavio Vladu i očigledno je da za našu zemlju dolazi vreme otrežnjenja jer smo deceniju tranzicije skrckali kao pijani milioneri trošeći daleko više nego što zarađujemo, nadomeštavajući to zaduživanjem i privatizacijom državne imovine. Sad više niko neće da nam zajmi veliki novac, dugovi dospevaju na naplatu, a gotovo da nemamo više šta ni da privatizujemo po prihvatljivoj ceni.


Kako Srbiji očajnički fali milijarda evra da vrati samo ovogodišnje dugove i još milijarda i po dogodine, očigledno je da će i nova vlada posegnuti za zaduživanjem gde god stigne, kod Kineza, Rusa, EU, a upravo je to bila oštrica kritike na rad vlade Mirka Cvetkovića čiji nas je kabinet za četiri godine zadužio šest milijardi evra.

Mnogo problema: Mihailo Crnobrnja


Dan pošto je Srbija dobila mandatara za sastav Vlade, saopšteno je da se povećao broj nezaposlenih i da je premašio 25 odsto.


Toplica Spasojević iz Srpskog poslovnog kluba Privrednik rekao je da poslovnu zajednicu interesuje da nova Vlada bude orijentisana ka biznisu, stvaranju uslova za izvoz i stvaranju novih radnih mesta.

- Da bi to uradili izuzetno je važno da se dogovorimo sa MMF-om i da pošaljemo

poruku investitorima da je Srbija sigurno mesto - naveo je Spasojević.

Liste želja


Sindikati su saglasni sa privrednicima, ali ne i sa tim da nova vlada posluša preporuku Fiskalnog saveta i da zamrzne plate i penzije.


- Ako ne dođe bar do blagog povećanja plata i ne dođe do povećanja kupovne moći, onda ne možemo da očekujemo i da se privreda pokreće u nekom razumnom periodu - naveo je Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata.
Novoj vlasti prve poruke uputili su i strani investitori okupljeni u Američkoj privrednoj komori. Od nje očekuju da drži pod kontrolom manjak u kasi i da im olakša i ubrza poslovanje. Smatraju da će na taj način Srbija izbeći recesiju i biti privlačnija novim investitorima iz inostranstva.

Prvi test za novu Vladu biće rebalans budžeta, a onda i budžet za narednu godinu, kaže Mihailo Crnobrnja, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

- Postoje dva problema, a recept za njihovo rešavanje nije isti. Finansijska kriza je jedan par cipela, a drugi - nezaposlenost, slaba konkurentnost i mali izvoz. Ne vidim kako da se naprave pare, a da se ne poveća PDV i smanje rashodi, a da se ne smanje plate u administraciji, za to treba mađioničar - kaže Crnobrnja.

On dodaje da će nova Vlada verovatno morati da proda Komercijalnu banku i Telekom.

- Vidite kakva je situacija sa Jatom, sa Železarom Smederevo koju niko neće. Nismo više u situaciji da prodajemo "porodično srebro", jer je prilično zarđalo - kaže Crnobrnja.

Fiskalni savet: Mi smo kao Grčka


Do sada poznata ekonomska platforma koalicione vlade u direktnoj je suprotnosti s onim što predlaže Fiskalni savet koji je izneo uoči izbora dramatično upozorenje:
"Ako se odmah ne poveća PDV sa 18 na 22 odsto i ne zamrznu penzije i plate u javnom sektoru, Srbiju očekuje crni scenario - eksplozija inflacije, nekontrolisan skok evra, smanjenje penzija i zarada i masovna otpuštanja."


Predložene mere tek bi od 2017. godine rezultirale padom javnog duga ispod 45 odsto BDP-a koliko iznosi trenutno zacrtana granica.


- A mi smo je veoma lako prešli, pa nam je do kraja godine potrebno novih 2,5 milijardi evra zaduženja, samo da bismo mogli da finansiramo rupu u budžetu i otplatu onoga što već dugujemo - upozorava predsednik saveta Pavle Petrović. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online