Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 28.06.2012.
10:25
Alo A

Dinkić će otpustiti na hiljade radnika?

Ko god da formira buduću vladu, demokrate ili naprednjaci sa URS-om i SPS-om, izvesno je da će ekonomske resore ponovo voditi lider URS-a Mlađan Dinkić, čija je ambicija spajanje ministarstava finansija i ekonomije, piše Alo.

Lider URS-a Mlađan Dinkić
 

U tom slučaju Dinkića, smatraju ekonomisti, očekuju nepopularni potezi za spasavanje države od bankrota i kolapsa socio-ekonomskog sistema, poput rezanja javnih finansija na svim nivoima, otpuštanja na hiljade prekobrojnih javnih radnika i smanjenja plata onima koji preteknu, piše Alo.

Dinkićeva neispunjena obećanja

- 1.000 evra od besplatnih akcija
- Prepoloviću nezaposlenost
- Veći standard i plate građana
- Više šansi mladima
- Manje korupcije
- Izgradnje industrijskih zona u svim opštinama
- Podsticanje zapošljavanja kroz povoljne kredite za MSP
- Uvođenje poreskih podsticaja za zapošljavanje
- Milijadru evra od izvoza "Fijatovih“ automobila do 2011. godine
- Ako pobedi ZES, Srbija do sledeće vlade postaje članica EU
- Dolazak švedske kompanije "Ikea"
- Prebacivanje fabrika iz zemalja koje je zahvatila kriza u Srbiju
- Dinar će ostati stabilan ako glasate za G17 plus
- Obećao da ni on ni G17 plus neće izaći na prošle izbore ukoliko ne bude završen Koridor 10

Ipak, uzimajući u obzir kredibilitet Dinkića koji je do sada stekao vodeći ekonomiju, sagovornici "Alo!" su, najblaže rečeno, skeptični povodom ove ideje.


- E, još samo da mu daju i NIP, pa da troši sve pare! Nijedno od preduzeća kojima se hvali Dinkić, "Jura", "Fijat" i druga, ne funkcioniše kako treba. Ipak, ja ga razumem... On nema čoveka koji bi mogao da preuzme drugo ministarstvo. Svako ko ima umeća i hrabrosti za taj posao beži od bilo koje vlade pošto se približavaju otplaćivanja dugova, a priliva novca nema zahvaljujući i Dinkiću. Ako će finansije i ekonomiju voditi G17, onda nade za čupanje nema, pošto su nas oni u ovo i uvalili - oštar je savetnik za strana ulaganja Mahmud Bušatlija, koji smatra da je spajanje ministarstava ekonomije i finansija besmisleno.

- U svetu, pa čak i u banana državama, ne postoji takva opcija. Ova zemlja mora da ima jasno podeljene obaveze po tom pitanju - izričit je Bušatlija. Sa njim se slaže i Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara Srbije.


- Ministarstvo finasija skuplja prihode i treba da bude čuvar državne kase, dok je Ministarstvo ekonomije zaduženo za trošenje para.

Nemoguće je pomiriti te suprostavljene ciljeve u jednom resoru - uveren je Milićević, koji smatra da je suvišna dilema da li bi Dinkić mogao da odgovori na izazove.


- Da li će neophodne mere biti sprovedene ili ne, ne zavisi od sposobnosti jedne ličnosti, pa makar to bio i Dinkić, već od političke volje izvršne vlasti - ocenio je Milićević.


Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, međutim, misli drugačije.


- Dinkić ima politički talenat da opstaje uprkos katastrofalnim kiksevima i da povlači neizvesne poteze, ali je iskustvo pokazalo da je više demagog nego reformator - zaključio je Stevanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.06.2012. 10:31
Dinkic je upropastio finansijski sistem,uz pomoc DS,i Labusa koji je rame uz rame sa Dinkicem,a koji se negde sklonio, pun para.
Četvrtak 28.06.2012. 10:46
Da li je moguće da je Dinkić najveći stručnjak u Srbiji u oblasti ekonomije? Trebalo bi spasavati šta se spasti može, i izvuči u prvi plan prave stručnjake i naučnike iz te oblasti, Ne krunisati opet "lažnog cara Mlađana malog".
Četvrtak 28.06.2012. 11:10
"Dinkić će otpustiti na hiljade radnika? " To je lako ,samo nek ukine onih 180 agencija za sve i svasta a prvo onu agenciju za gubljenje vremena...!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online