Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 23.06.2012.
20:33
Blic A

Propast Agrobanke: Krediti za rođake i partijske drugove

U koju god da se nenaplaćenu pozajmicu Agrobanke malo dublje zagrebe, jasno je da su članovi Izvršnog i Upavnog odbora banke sporne kredite dodeljivali uglavnom firmama čiji je vrh, politički ili rodbinski, bio blizak SPS-u, DSS-u, pa i nekadašnjem SRS-u.

Agrobanka, banka za srodnike i politički podobne
 

Ipak, sve se ovo uglavnom dešavalo dok je vladom rukovodio Mirko Cvetković, koji je i ministar finansija.


U moru primera indikativan je slučaj “Velefarma“, kome je Agrobanka dodelila kredit od 20 miliona evra dok je čelni čovek ove kompanije bio Dragoljub Vučićević, inače blizak SPS-u. Naime, Vučićević je poslednjih godina bio blizak socijalistima preko rukovodstva “Galenike“, tačnije generalnog direktora Nenada Ognjenovića koji je na jednu od direktorskih pozicija u “Galenici“ zaposlio Vučićevićevog sina. Takođe, samo dan pre poskupljenja lekova od 11 odsto, “Galenika“ je “Velefarmu“ isporučila robu vrednu 1,1 milijardu dinara na 270 dana odloženog plaćanja.


Vlasnik “Habitfarma“, kome je odobreno oko 60 miliona evra kredita Radoslav Sekulić, pored toga što se pročuo i kao učesnik u aferi sa citostaticima, finansirao je i odbranu Slobodana Miloševića u Hagu i bio veoma blizak SPS-u.


Zatim, vlasnik subotičke firme “Azotem“ Peđa Mališanović, oženjen je sestrom bivšeg ministra u vladi Vojislava Koštunice Predraga Bubala. Inače, “Azohem“ je od Agrobanke dobio kredit od 20 miliona evra, a njen predsednik UO Jožef Kasa je do juna prošle godine bio direktor subotičke filijale ove banke.


Kompanijom “Vujić Valjevo“, kojoj je odobreno preko 10 miliona evra, rukovodi Vidoje Vujić, za čijeg se rođenog brata odavno u javnosti govori da je nekada bio član Centralne otadžbinske uprave SRS-a, a potom prešao u redove SNS-a kod Tomislava Nikolića.


- Iza mene nikad nijedna politika nije stajala, kredit od Agorbanke sam dobijao kao komitent banke. Kao prvo, ja sam jedan od akcionara Arobanke, a kao drugo, hipoteka kao zalog za kredit trostruko je veća od same pozajmice - kaže Vujić za “Blic“.


Na pozive “Blica“ Dušan Antonić, predsednik Izvršnog odbora Agorbanke, nije odgovarao, dok je Rajko Latinović, predsednik Upravnog odbora kratko prokomentarisao da svi snose deo odgovornosti.


- I Upravni i Izvršni odbor banke, kao i NBS. Ovo što se radilo nije srećno ispalo - zaključuje Latinović, inače direktor industrije mesa “Imes“, koja takođe ima kredit u Agrobanci koji za sada redovno otplaćuje.

POVEZANE VESTI

Subota 23.06.2012. 20:38
"Сиромашна и опљачкана држава Србија, у којој због буџетског мањка ускоро може доћи до кашњења исплате плата и пензија, издвојила је око 300 милиона евра за спасавање „Агробанке”, Привредне банке „Београд” (ПББ) и „Развојне банке Војводине” (РББ), некадашње „Металс банке”. Све поменуте банке сада су у већинском државном власништву. Наиме, Влада Србије усвојила је програм помоћи, па ће порески обвезници у Србији сопственим новцем спасавати ове банке, које су упале у огромне минусе, и то због наопаког руковођења и давања кредита компанијама блиско повезаним с криминалним круговима."
Subota 23.06.2012. 22:45
Svi lopovi samo zuti posteni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online