Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 22.06.2012.
12:24
Z. Marjanović - Vesti A

Mi smo građani drugog reda

Vest da će penzioneri u Beogradu ove godine dobiti dodatnu penziju od 20.000 dinara, isplaćenu u četiri rate, izazvala je reakcije penzionera u unutrašnjosti koji negoduju što su u podređenom položaju.

 

Jedan od njih je i Radojica Marić sa planine Maljen koji je penziju stekao radeći u beogradskim firmama. Vratio se na porodično imanje da ga spase od propadanja, ali priznaje da je pogrešio.
 

- Bolje da sam ostao u Beogradu i igrao šah na Kalemegdanu - kaže za Marić za "Vesti".

Beogradski penzioneri zahvalni su gradskoj vlasti na dodatnoj penziji?

- Naravno, ali šta je sa nama koji ne živimo u Beogradu. Zar su penzionerima u unutrašnjosti stomaci i potrebe manji nego onima u Beogradu? Zašto nas dele na penzionere prvog i drugog reda?

Život sa 9.000 dinara mesečno


Voleo bih da se neki od penzionera iz Beograda zamene sa nekim sa Maljena i da probaju da prežive mesec dana sa penzijom od 9.000 dinara. Od tih para moraju da plate sve obaveze i da kupe lekove. A od čega da se hrane? Da li iko razmišlja o tome, pita Marić.

Gradska vlast u Beogradu finansijski pomaže i druge kategorije građana?

- Da, beogradska vlast isplaćuje posebne nadoknade trudnicama i porodiljama, stara lica imaju beneficije za gradski prevoz, pomaže roditeljima i u nabavci udžbenika. Sve je to u redu, ali neka mi neko objasni po čemu su to važnije trudnice i porodilje iz Beograda u odnosu na žene sa Maljena? Ili beogradska deca u odnosu na vršnjake sa sela? Da ne spominjem starce na selu koji nemaju novca za autobus da odu kod lekara u gradove...

Da li je vaša penzija od 16.000 dinara dovoljna za život na selu?

- Moja penzija je nešto veća u odnosu na druge penzionere koji žive na selu, ali je, iskreno govoreći, bedna i nedovoljna za normalan život. Ako nešto preostane, gledam da uložim u poljoprivredu, da možemo da se prehranimo ako dođe vreme gladi, a slutim da bi moglo doći. Ako se to desi, voleo bih da vidim šta će onda penzionerima u Beogradu deliti Đilas.


Još nemamo novu vladu, ko je kriv za ovakvo stanje u Srbiji?

- Tu nema mnogo pametovanja - najodgovorniji su političari koje smo nedavno birali i Tomislav Nikolić, kao domaćin kuće. Od kada su izbori završeni niko više ne pominje ni radnike, ni seljake. Sada im je bitnije ko će sa kim i u koju fotelju da se ugnezdi. Ništa ovo ne valja. Iskreno, očekivao sam da će Toma lupiti šakom o sto, bolje on nego narod, ali kako vreme odmiče, sve su manji izgledi da se to desi. Ovako ne valja.

POVEZANE VESTI

Petak 22.06.2012. 12:48
pa birali ste,penzosi su u vecini glasackog tela u Srbiji,ali se izgleda racunaju samo beogradski mada ce kako vreme bude odmicalo i oni verovatno biti zavrnuti zbog navodnog nedostatka para,ili barem za neku ratu bice tu jos svasta !
Petak 22.06.2012. 16:20
svima iste penzije.Sramota da neko ima 100 hiljada a neko 9 hiljada..
Petak 22.06.2012. 12:59
Samo da vam Krkobabic bude u "REDU"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online