Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 10.07.2014.
10:02
D. Dekić - Vesti A

Sa posla pravo na groblje

Podizanjem starosne granice za penziju vlast uzima najgore od Evrope, ali ne i dobro kao što su visina zarade i prava radnika

U penziju tek posle 65. godine života: Direktno pogođeni i građevinski radnici
 

Srpskim radnicima i sindikalcima koji prete štrajkom zbog, kako tvrde, lošeg predloga zakona o radu, vlast je naprasno otvorila i drugi borbeni front, najavom skorih izmena penzionog zakona.


Ova nepopularna mera, objavljena na sajtu Ministarstva rada izjednačiće starosnu granicu žena i muškaraca na 65 godina, umanjiti vrednost dužine radnog staža, ali i mesečni priliv najstarijih.

Vlast bez petlje

Prema saznanjima Ranke Savić, vlast će u okviru paketa sistemskih zakona usvojiti izmene i zakona o radu i penzionog zakona.
- To će uraditi u avgustu, u jeku godišnjih odmora na mala vrata. Oni vode populitičku politiku i nemaju petlju da smanje velike penzije, već će novim zakonom svima uzeti novac - kaže Savićeva.

Da će i ovaj zakon kao i predloženi o radu ući na mala vrata, usred leta i bez javne rasprave, čuje se iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije. Predsednica ASNS Ranka Savić kaže da aktuelna vlast podizanjem starosne granice za penziju dokazuje da uzima samo najgore od Evrope, a ne i ono dobro kao što je visina zarade, položaj i prava radnika.


- Mnogi građani neće dočekati godine za penziju, a oni koji dočekaju zbog smanjenja mesečnog iznosa će poumirati od gladi - rekla je Savićeva za "Vesti". Ona pita aktuelnu vlast da li je to rešila da građane dokrajči zakonima o radu i penzijama.


Udruženi sindikati Sloga tvrde da izmene penzionog zakona zahtevaju inostrane institucije, poput Međunarodnog monetarnog fonda. Ukazuju na poodmaklu fazu demografskog starenja Srbije, gde je broj starijih od 65 godina 1,2 miliona ili 16,8 odsto, a prosečna starost 41,6 godina.

Svi na socijali

Kostantin Arsenović ističe da je PUPS uvek na strani penzionera.
- Mi smo uvek radili i borili se protiv svega što je na štetu za penzionera, ali pitanje je koliko možemo da uradimo u ovakvom rasporedu političkih snaga, kao što je i pitanje i šta je sa budućim penzionerima i da li svi treba da budu socijala - kazao je Arsenović.

- Ako ubuduće bude umiralo više ljudi nego što se rađa, već 2032, kada bi trebalo da se izjednači starosna granica za penzionisanje žena i muškaraca, biće nas manje nego danas, a svaki četvrti stanovnik biće stariji od 65 godina, pa je pitanje ko će dočekati penziju - kaže lider sindikata Sloge Željko Veselinović za "Vesti".


Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Kostantin Arsenović priznaje u izjavi za "Vesti" da ne zna tačno šta predviđa novi penzioni zakon, koji, kako on tvrdi, još nije uvršćen u dnevni red parlamenta. Dodaje i da se ne može prenebregnuti činjenica da su naprednjaci apsolutni izborni pobednici sa natpolovičnom većinom u parlamentu.


- U ovakvom rasporedu snaga SNS sa glasovima naroda može šta hoće - smatra Arsenović.

Spremni za proteste i rušenje zakona o radu

Rukovodstva Ujedinjenih granskih sindikta (UGS) Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) najavili su juče da su spremni za proteste ukoliko ne dođe do dogovora o izmenama Zakona o radu, kao i da će ukoliko on bude usvojen raditi na "rušenju" tog zakona.


Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak kazao je novinarima u pauzi okruglog stola "Zakon o radu - reforma ili antireforma", da očekuje da će do dogovora doći na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.
- Mi možemo da odemo i u Strazbur da srušimo zakon. Pokrenućemo i kampanju za prevremene izbore i izaći na ulice - kazao je Čanak.


Predsednik SSSS Ljubisav Orbović kazao je na skupu da predložene izmene Zakona o radu "u potpunosti uništavaju sva prava zaposlenih, da je on usmeren protiv naroda i cilj mu je da omogući što veći profit za poslodavce".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.07.2014. 10:23
izaći na ulice i pogaziti govna..što pre
Četvrtak 10.07.2014. 10:41
Nema opozicije, to se vidi, a za ministra rada i soc. pitanja su postavili običnog poltrona, koga je za položaj radnika briga koliko i za lanjski sneg...
Četvrtak 10.07.2014. 11:42
Prepisuju zakone iz evrope,podizu starosnu granicu za odlazak u penziju,nemaju pojma kako da zaposle mlade ljude, niti ih to interesuje a jako dobro zive ,naravno od narodnih para i imaju samo jedan jedini cilj a to je sto duze ostati na vlasti i pri tome prigrabiti sto vise za sebe tako da njima penzija nece biti potrebna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online