Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.06.2012.
15:53
Večernje novosti A

Albanske lubenice "ubiše" domaće

Lubenice koje se uvoze, najviše iz Albanije i Makedonije, obaraju cenu domaćeg bostana, jer stižu na srpske trpeze značajno ranije.

Foto: Ilustracija
 

To znači da će ovog leta, uz danak zimskog mraza, mnoge bostandžije u Srbiji biti u minusu.

Ne znaju šta će sa rodom

U Osipaonici bostan uzgajaju 100 godina a plantaže nisu uvećavane deceniju. Prošlogodišnji rod od 15.000 tona na 300 hektara jedva je prodat. Oko 50 hektara proletos je izmrzlo, što znači da ni ovogodišnji neće biti sjajan, kao ni cena koju obara uvoz.

Dejan Mitrašinović iz Osipaonice, koji ima 3,5 hektara pod bostanom, tvrdi da albanske lubenice "ubiše“ domaće, a da će, ako cena bude kao prošle godine, sigurno biti u debelom minusu.

"Od naredne nedelje uvozni bostan će se na veliko prodavati po 28 dinara, a dok stigne naš za mesec dana, cena će biti 10 dinara, a možda i manje", kaže ovaj uzgajivač u selu gde oko 250 porodica živi od proizvodnje ovog povrća.

Osipaoničani nemaju organizovan otkup, pa trguju sa švercerima. Ni država nije milostiva, kažu, jer je omogućila uvoz, tako da velike markete okupira bostan iz Grčke, Albanije, Makedonije, dok domaći truli ili se prodaje za bagatelu.

Student Dalibor Jovanović (23) iz Osipaonioce koji je, nakon jedne tribine na fakultetu i pitanja o profitabilnosti uzgoja lubenice postavljenog Miodragu Kostiću, vlasniku "MK grupe“, postao ortak sa ovim uspešnim biznismenom, takođe se žali na plasman.

"Pre dve godine postigli smo dogovor sa megamarketima o otkupu, ali oni su odustali jer dobijaju lubenice iz uvoza po ceni od 10 dinara za kilogram. To je malo, veća dobit ne može da se ostvari, iako smo imali najkvalitetnije seme", kaže Dalibor čija familija već četiri generacije uzgaja bostan na 6,5 hektara.

Kostić i Dalibor nakon prošle berbe tako su zajedno dobili odgovor i isplativosti ovog biznisa. Sa dva hektara, u koje je Miodrag Kostić uložio 6.500 evra za jednogodišnji zakup i proizvodnju, a Dalibor svoj rad, ubrano je 70 tona bostana. Manje, nego što su se nadali. S obzirom na nisku cenu, nisu zaradili puno. Ipak, kaže Dalibor, profit su bratski podelili.

Ortakluka, međutim, ove godine neće biti, jer će Dalibor, nakon završenog Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju sa najvišom prosečnom ocenom, u septembru ipak otići na master studije iz finansija i bankarstva u Švajcarsku. Gajenje bostana prepustiće ocu i dedi.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.06.2012. 16:09
Srbi....obrali ste bostan!
Četvrtak 21.06.2012. 10:39
I bez lubenica se može...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online