Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.05.2012.
16:31
Beta A

Izvozimo krompir u EU posle 12 godina zabrane

Srbija je od Evropske komisije (EK) dobila dozvolu za izvoz krompira na tržište Evropske unije (EU) posle 12 godina zabrane, jer je iskorenjena prstenasta trulež krompira koju je prouzrokovala bakterija, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

Poljoprivrednici treba da se prilagode tržištu EU i sortama koje traže

"Odluku je doneo Direktorat EK za bezbednost hrane i Srbiji je ponovo omogućen izvoz krompira na evropsko tržište što znači vremenski i količinski neograničeni izvoz krompira na tržište od skoro 500 miliona potrošača", kazao je on i dodao da će to biti "pozitivan stimulans razvoju povrtarske proizvodnje, ali i ukupnom razvoju poljoprivrede".

Milovanović smatra da će srpski proizvođači uspeti da proizvedu krompir koji po ceni i kvalitetu odgovara tržištu EU.

"Ovo će biti prilika za sve koji se bave proizvodnjom krompira u Srbiji da prošire proizvodnju, ali i stimulans za kompanije koje su razmišljale da uđu u tu proizvodnju", rekao je on.

Milovanović je kazao da je dosadašnji izvoz krompira bio "daleko ispod potencijala" i da je realizovan, pre svega, u zemlje regiona. On je istakao da će Srbija i dalje kontrolisati proizvodnju i promet krompira, kako se ne bi ugrozila izvozna dozvola i dodao da je "kontrolni sistem koji je uspostavljen ocenjen kao kredibilan".

Agroekonomista u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković rekao je da bi krompir, posle dobijanja dozvole za izvoz na tržište EU, mogao da se gaji na 100.000 hektara, odnosno da prinos bude oko milion tona godišnje, kao i da izvoz bude do 600.000 tona.

"Ograničavajući faktor za izvoz je zastareo sortiment, jer se u Srbiji uglavnom proizvode sorte 'dezire' i 'kondor', a tržište EU je naviklo na ponudu mnogo više vrsta krompira", kazao je on i ocenio da bi uz angažovanje države i poljoprivrednika Srbija mogla da za godinu do dve postane značajan izvoznik u zemlje Unije.

Stanković smatra da je obnovljena dozvola šansa za male proizvođače, u pasivnim, brdskim krajevima, koji mogu da počnu ozbiljniju proizvodnju, ali uz nužno udruživanje u zadruge i izgradnju hladnjača za skladištenje, kako bi svoj proivod bolje plasirali.

On je podsetio da je dozvolom EK omogućen i izvoz prerađevina od krompira, poput čipsa, griza, krompira u prahu, zamrznutog pomfrita, što je po njemu dodatna šansa domaćih proizvođača, koji bi trebalo i da povećaju prinos sa sadašnjih 11,5 na 15 tona po hektaru.

Prema njegovim rečima, Srbija bi morala i da radi na obnovi Zavoda za krompir u Guči koji je u stečaju, koji se do pre 20 godina bavio proizvodnjom kvalitetnog sadnog materijala.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.05.2012. 19:48
Što bih voleo da nas mole za hranu....a mi kažemo ..nema......tražite šiptaronima.....mmuvmjbm
Sreda 30.05.2012. 21:15
Dobili dozvolu sad kad ga uvozimo ..... Seljaci bacaju krompir jer nemaju kome da ga prodaju ..... Veliki lanci maloprodaje su u sprezi sa uvoznickim lobijem i prodaju uvoznu hranu ( verovatno GMO i truju narod) Kao na primer KAFA... secam se pre 30 g. imao si izbor kafe iz skoro celog Sveta --- sad sem "grand" kafe mozes naci u prodaji samo jos 1 ili 2 druge marke ! --- Korupcija + MONOPOL
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online