Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2012.
11:03
Politika A

Od ulaska Hrvatske u EU najviše koristi ima - Srbija!

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju iduće godine dovešće do velikih promena u trgovinskim odnosima u celom regionu. Srbija će prema proceni Privredne komore Srbije, u robnoj razmeni sa potpisnicima Cefta sporazuma - Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom, Moldavijom, Unmikom ispred Kosova i Bosnom i Hercegovinom - postići suficit od tri do pet odsto.

Izlazak Hrvatske iz CEFTA omogućiće Srbiji da poveća robnu razmenu sa zemljama potpisnicama ovog sporazuma
 

Doduše, naš deficit sa EU verovatno će biti povećan zbog minusa koji u ovom trenutku imamo u razmeni sa Hrvatskom. Ipak, sa ulaskom u EU Hrvatska će istovremeno da istupi iz CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini i time sve obaveze koje su Srbija i Hrvatska imale u međusobnoj trgovini prestaju da važe. Na Hrvatsku će se primenjivati trgovinski režim koji Srbija ima prema EU u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.


Goran Nikolić, naučni saradnik Instituta za evropske studije, smatra da će posle izlaska Hrvatske iz CEFTA sporazuma Srbija imati, zbirno posmatrano, najveće koristi od zone slobodne trgovine na Zapadnom Balkanu.


- Hrvatska ima najkompetitivniju prerađivačku industriju (odakle ide najveći deo robnog izvoza), ali se zaostajanje Srbije lagano smanjuje, što se i vidi i kroz pad deficita Srbije u razmeni sa Hrvatskom (kada se Hrvatska nađe u evropskoj carinskoj uniji prema Srbiji će imati asimetričan tarifni odnos u korist naše zemlje). Ipak, ulazak Hrvatske u EU neće značiti da je srpska privreda oslobođena pritiska snažne konkurencije zapadnog suseda, kako na domaćem, tako i na tržištu u okruženju. Poredeći bazične makroekonomske pokazatelje dve najveće ekonomije regiona vidljivo je da Hrvatska ima mnogo bolje preformanse, i da procene MMF-a ukazuju da će tako i ostati u narednih pola decenije - navodi Nikolić.


Šansa da najzad investiramo u komšiluku

Korist od ulaska Hrvatske u EU osetiće i srpske investicije u toj zemlji. Goran Nikolić kaže da će one biti bolje zaštićene.


Sa iznosom oko pola milijarde evra Hrvatska je, među članicama CEFTA, najveći investitor u Srbiji. Nasuprot tome, srpske investicije u Hrvatskoj iznose samo oko 45 miliona evra. Srpske kompanije, kaže Nikolić, nailaze na mnogobrojne prepreke da svoju robu plasiraju na tržište Hrvatske.
 

Kad odu Hrvati, juriš na Bosnu!

Izlazak Hrvatske iz CEFTE srpskim izvoznicima, sa druge strane otvara mogućnost osvajanja tržišta Bosne i Hercegovine. Ovo je drugo po važnosti tržište za izvoz hrvatske robe, sa udelom oko 11 odsto. Ali ulaskom Hrvatske u EU aktiviraće se carine na mleko, meso, mesne prerađevine, piće i brašno te će ovi hrvatski proizvodi biti manje konkurentni na bosanskom tržištu, što ujedno našim proizvođačima pruža šansu da se tamo pozicioniraju.

- U osnovi su političke barijere za ulazak naših investitora i robe na hrvatsko tržište. Apel predsednika Hrvatske u novembru 2010. godine dao je nešto optimizma. Čak se i u Izveštaju Evropske komisije iz 2009. naglašava napredak Srbije i njena otvorenost za investicije iz Hrvatske, uz ocenu kako su srpske investicije u Hrvatskoj vrlo ograničene. Srpska preduzeća imaju problem što teško i u ograničenom broju dobijaju dozvole za tranzit kroz Hrvatsku. U tom smislu, za preduzeća iz Srbije je veoma bitan ulazak Hrvatske u EU iz prostog razloga što očekuju da će mnoge administrativne barijere biti otklonjene - navodi Nikolić.


Takođe, postoje i neke procene da će pojedini hrvatski proizvođači imati interesa da, ne samo u Srbiju, već i u neku drugu zemlju regiona, prenesu proizvodnju ili prave neke poslovne aranžmane, ne bi li i dalje koristile pogodnosti iz CEFTA-a sporazuma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online