Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 14.05.2012.
13:04
N. S. Preradović - Vesti A

"Ne verujem u hapšenja tajkuna"

Iako Evropska unija traži, a i političari su u predizbornoj kampanji obećavali - male su šanse da u Srbiji budu razrešene sporne privatizacije. Razlog za to je što su u takvim privatizacijama učestvovali najmoćniji tajkuni ove zemlje, kaže u razgovoru za "Vesti" prof. dr Mlađen Kovačević, sa Instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju.

Dr Mlađen Kovačević, ekonomski stručnjak
 


Evropska unija traži da Srbija razreši 24 sporne privatizacije. Smatrate li da je to nerealno?
- U ovom trenutku to je nerealno, bez obzira na to što Unija to traži od Srbije. Naime, zemlja je još daleko od ulaska u EU, ako uopšte i uđe, tako da se o hapšenju zbog učesnika spornih privatizacija više priča, a malo se radi na tome.
 

Smatrate da su sporne privatizacije, poput Mobtela, Luke Beograd, Nacionalne štedionice... krupan zalogaj za pravosuđe?
- Apsolutno. U svim spornim privatizacijama učestvovali su krupni tajkuni, i to podosta njih. To je zamršen, komplikovan posao i mislim da mi nemamo dovoljno smelo pravosuđe za taj proces. Osim toga, Srbija još nije ni blizu vratima EU da mora ispunjavati sve njene zahteve. Skeptičan sam i više verujem u onu narodnu - tresla se gora, rodio se miš.
 

Privredno čudovište

Sve je nekako bilo drugačije pre desetak godina?
- Iako su 2000. godine srpski političari najavljivali da će naša zemlja biti primer ekonomskog čuda, kako stvari stoje izgleda da ćemo pre u svetu biti poznati kao srpsko privredno čudovište. Sve je u sunovratu - i industrijska proizvodnja, i obim trgovinskog prometa, izvoz, i likvidnost u privredi, poljoprivreda... S tim teretom i negativnim trendovima ušli smo u ovu godinu i u njenoj prvoj polovini ne vidim na vidiku apsolutno ništa što obećava nekakav preokret.

Spekuliše se da su već spremne optužnice za sve učesnike u spornim privatizacijama?
- Daj bože da je tako. Najčešće se prozivaju oni tajkuni koji se negde nalaze u belom svetu, dok se o onima koji sede usred Beograda, a dobrano su se okoristili u raznim privatizacijama - malo priča.
 

Zbog čega?
- Nije tajna da su mnogi tajkuni učestvovali i pomagali razne izborne kampanje, što znači da su povezani sa političarima. Svi koji su u sprezi sa politikom su, najblaže rečeno, zaštićeni. Voleo bih da se varam.
 

Kažete da je u poslednjih 10 godina u Srbiju ušlo 75 milijardi dolara. Kud je otišao taj novac?
- Najmanje je otišlo tamo gde je bilo najpotrebnije - u infrastrukturu, a najviše u javnu potrošnju. Mislim da će i nova vlada nastaviti u tom pravcu. Nažalost, smatram da u našu zemlju neće više priticati mnogo novca.
 

Znači li to da preti potpuni kolaps domaće valute?
- Srbiji preti devizni slom, a realna vrednost evra je od 140 do 150 dinara. Već smo dužni oko 24 milijarde evra, a zaduživaćemo se još više. Mislim da narodu treba reći istinu u kakvoj se teškoj ekonomskoj situaciji nalazi Srbija.
 

Kako komentarišete preveliku zaduženost zemlje?
- Ta nepodnošljiva "narkomanska lakoća zaduživanja" je neprihvatljiva jer država već previše duguje međunarodnim finansijskim organizacijama, domaćim bankama, drugim državama poput Kine ili Rusije, ili za izdate hartije od vrednosti za koje je morala da odloži dospeće jer ne može predviđenom dinamikom da ih servisira. Generalno, zaduživanje po principu "uzmi sve što ti život pruža, dok si na vlasti" je nemoralno, jer će sadašnju potrošnju morati da vraćaju naredne generacije.
 

Šarene laže

Političari stalno obećavaju život po standardima EU?
- Političari obećavaju nerealno. Princip je obećajte što više, da se svidite i narodu i EU. Nažalost, naši zakoni su i dalje u suprotnosti s evropskim, nacrte pišu nazovistručnjaci, u parlamentu se glasa po automatizmu, niko nikom neće da se zamera, poslanici delaju po naređenju jer ih stranački vrhovi drže u šaci sa blanko ostavkama...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.05.2012. 13:49
Биће хапшења... само још да открију ко је тајкун...
Ponedeljak 14.05.2012. 14:33
Ko bre da ih uhapsi kad zajedno sede na Kopaoniku i politicari i tajkuni.Ovo sranje u zemlji moze sako revolucija da resi.
Ponedeljak 14.05.2012. 14:46
A da li verujete u vanzemaljce?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online