Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 03.05.2012.
13:13
Lj. Ivanović - Vesti A

Nemci preuzimaju Komercijalnu banku

Opasno prazna državna kasa prinudila je vlast u Srbiji da se odluči na prodaju Komercijalne banke, poslednje velike i uspešne banke koja je u većinskom srpskom, odnosno državnom vlasništvu.

Vredna 129 miliona evra: Komercijalna banka



Prema nepotvrđenim informacijama, novi većinski vlasnik banke postaće Dojče banka koja uveliko pregovara o kupovini većinskog paketa deonica države, ali i drugog najvećeg deoničara - Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu.


Kako sada stvari stoje, prodajom će upravljati EBRD, a obaviće se posle dokapitalizacije Komercijalne banke. Taj poslednji čin pred prodaju koštaće državu 102 miliona evra, bar prema sredstvima planiranim u budžetu.


Piter Tils, šef Dojče banke za centralnu i istočnu Evropu, kaže da je Srbija zanimljivo tržište pre svega zbog velikog broja nemačkih kompanija koje ovde posluju, a najavljuje se i dolazak novih.


U ovom trenutku se ne zna koliko deonica će država prodati, ali je gotovo izvesno

Vlasnička struktura


Država trenutno u najvećoj banci sa učešćem domaćeg kapitala ima 42,6 odsto akcija, EBRD ima 25 odsto, a najveći udeo u kapitalu od malih akcionara imaju fond Artio internešenel 4,8 odsto. Prema poslednjim podacima Komercijalna banka je druga po veličini na srpskom tržištu. Poseduje 44 milijarde dinara kapitala i 275 milijardi aktive. U njoj je zaposleno 3.000 ljudi. Prema cenama akcija na berzi, vrednost Komercijalne banke je oko 129 miliona evra.

da će ona zadržati određeni paket akcija, možda čak i pojedinačno najveći, ali to ostaje da se vidi.


Slučajno ili ne, tek još u januaru se prvi put pojavila informacija da će Komercijalna banka biti prodata i to posle "sugestija" Međunarodnog monetarnog fonda koji je vlastima u Beogradu objasnio da pritisnuti besparicom neće moći postojećim budžetom da finansiraju sve obaveze.


Ovo je u delu beogradske političke javnosti protumačeno kao diktat, svojevrstan pritisak na Srbiju da se oslobodi najuspešnijih preduzeća koje još država kontroliše.


- Država želi da zadrži većinski paket u Komercijalnoj banci do kraja 2012. godine. Dugoročno, planirano je da se banka proda - kaže Jurij Bajec, ekonomski savetnik premijera.


U januaru ideja je bila da se kapital proda EBRD, ali je Beograd izgleda pregovarao na drugoj strani i to u strogoj tajnosti, te je navodno sad izgledniji aranžman s Dojče bankom, finansijskim džinom iz Frankfurta čiji je kapital vredan 53 milijarde evra i koji zapošljava 100.000 ljudi u 72 zemlje sveta.  

Četvrtak 03.05.2012. 13:47
Na kraju će i nas sve prodati u roblje..ako im ne kažemo DOSTA !
Četvrtak 03.05.2012. 13:42
Да ли је ово крај Србије? Остала нам је још само једна једина домаћа банка у већинском србском власништву (и она је добрано мањински већ продата) и сада и њу треба продати да би издајничка власт финасирала буџетске расходе. А буџет је неуравнотежен због тога што због привредне смрти, лоше царинске и пореске политике нем довољно прихода. То је парадигма неспособне и небронамерне власти. Ненародне власти. Држава која је продала финансијски систем, све значајније привредне ресурсе и омогућила слободан трансфер капитала и укинула скоро царине - нема шансе да преживи. Али, србски крвождери досманлијске пасмине ће свакако преживети, к`о бубрези у лоју. Ако их на време не похапсимо...
Četvrtak 03.05.2012. 16:43
Neeeeeeeeeeeeeeeeee sve ste rasprodali , u Srbiju nemamo u tom slucaju ni nasu banku , da li ste normalniii
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online