Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 24.04.2012.
05:23
Večernje novosti A

Alarmantno: U Srbiji više penzionera nego zaposlenih

U ovom trenutku u Srbiji se isplaćuje više penzija nego plata. Prema poslednjim ekonomskim analizama, novac za isplatu 100 penzija zarađuje samo 97 radnika, čime je konačno pređena dugo najavljivana "crvena linija".

Penzije redovno prima 1.687.921 penzionera
 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistku, u Srbiji je u februaru bilo 1.730.530 zaposlenih građana, dok u Fondu PIO kažu da je u istom mescu isplaćeno čak 1.687.921 penzija. To bi značilo da su, u idealnim uslovima, za 100 penzionera radila 102,5 radnika. S druge strane, pošto ni u februaru oko 100.000 radnika nije primilo platu, ovaj je odnos još nepovoljniji.
 

- Ovakav je sistem apsolutno neodrživ - upozorava Slavenko Grgurević, potpredsednik Fonda PIO i predsednik Radne grupe za reformu penzijskog sistema. - Iz tog razloga smo, još pre pola godine, oformili radnu grupu koja se bavi strateškim restrukturiranjem fonda, a pismo o namerama šta sve planiramo da učinimo poslali Vladi. I mada su na taj plan potpise stavili i predstavnici sindikata i poslodavaca i države, do danas nam niko iz vlade nije odgovorio i nije održan nijedan sastanak, uprkos tome što su svi saglasni da je stanje alarmantno.


Prema objašnjenju Dragane Kalinović, direktora Fonda PIO, isplata penzija funkcioniše po "tekućem sistemu", odnosno sadašnji radnici rade za sadašnje penzionere:
 

Zato bi optimalan odnos bio da 2,5 zaposlena rade za jednog penzionera.
Zato je i državna kasa pod sve većim opterećenjem i pitanje je koliko se još dugo može primenjivati ovakav recept.
 

- Svake godine u proseku imamo najmanje 30.000 novih penzionera, pa rashode uvećavamo za oko 1,5 odsto godišnje - računa Kalinovićeva.


Tako je u 2012. planirano da na penzije "ode" 480,15 milijardi dinara što je 84,59 ukupnih rashoda Fonda. Već u idućoj godini na penzije će se, računaju u Fondu, potrošiti 509 milijardi, a 2014. godine čak 541 milijarda dinara.
 

S druge strane, u Republičkom zavodu za statistiku kažu da se spisak zaposlenih svake godine sve više skraćuje, pa je pitanje ko će uopšte da finansira isplatu penzija. Tako je u 2009. radilo 1.889.085 građana, u 2010. platu je zarađivalo 1.795.775, a prošle godine 1.746.138. A u sindikatima podsećaju da održivost sistema destabilizuje i pola miliona onih koji rade "na crno" jer ne uplaćuju doprinose, ali i još 750.000 nezaposlenih, odnosno, "izdržavanih" građana.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.04.2012. 07:16
Ne treba nama ratova da bi smo nestali , dovoljni smo sami sebi. Ženimo se i udajemo posle tridesete (kao da bi smo proživeli još malo) a kada to i učinimo dobijemo jedno dete sa opravdanjem da želimo sve da mu pružimo jer će pobogu još jedno dete od nas da napravi sirotinju.Šta više i majke podržavaju svoje ćerke da rode samo jedno, (da se ćerko ne mučiš ko ja) a i današnji muškarci su preslabi da bi se nosili sa normalnim problemima koje nosi porodičan život pa pribegavaju lakšim opcijama poput gore navedenih.
Utorak 24.04.2012. 05:52
1. "Ovakav je sistem apsolutno neodrživ - upozorava Slavenko Grgurević, potpredsednik Fonda PIO i predsednik Radne grupe za reformu penzijskog sistema. - Iz tog razloga smo, još pre pola godine, oformili radnu grupu koja se bavi strateškim restrukturiranjem fonda, a pismo o namerama šta sve planiramo da učinimo poslali Vladi." Из речи овог представника ПИО произилази да се проблем буџетског оптерећења пензијама може решити стратешким преструктурисањем Фонда, односно да се проблем пензија мора разрешити углавном на терет пензионера. Већ близу једну деценију представници власти злонамерно шире став у јавности да пензије постају основни чинилац ограничења изласка земље из кризе.
Utorak 24.04.2012. 06:06
3. Сваки запослени уплаћује допринос за сопствену пензију. Пензијски фондови су у свим развијеним земљама најјачи инвестициони фондови. Проблем је у следећем: у Фонду нема "фонда", нема средстава, јер га је држава поарчила. Ова тзв. демократска власт није из приватизационих прихода опоравила Фонд (није уопште водила рачуна о томе), па се пензије исплаћују из буџета. То што ни текући доприноси запослених не могу да покрију обим пензија - чиста је манипулација и обмана. Прво, нису пензионери криви што је број запослених пао испод сваког разумног нивоа, него лоша политика државе. Друго, пензије се, по правилу, исплаћују из средстава акумулираних у Фонду, а не из текућих доприноса запослених.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online