Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 24.04.2012.
05:23
Večernje novosti A
U ovom trenutku u Srbiji se isplaćuje više penzija nego plata. Prema poslednjim ekonomskim analizama, novac za isplatu 100 penzija zarađuje samo 97 radnika, čime je konačno pređena dugo najavljivana "crvena linija".
Utorak 24.04.2012.05:52
1. "Ovakav je sistem apsolutno neodrživ - upozorava Slavenko Grgurević, potpredsednik Fonda PIO i predsednik Radne grupe za reformu penzijskog sistema. - Iz tog razloga smo, još pre pola godine, oformili radnu grupu koja se bavi strateškim restrukturiranjem fonda, a pismo o namerama šta sve planiramo da učinimo poslali Vladi." Из речи овог представника ПИО произилази да се проблем буџетског оптерећења пензијама може решити стратешким преструктурисањем Фонда, односно да се проблем пензија мора разрешити углавном на терет пензионера. Већ близу једну деценију представници власти злонамерно шире став у јавности да пензије постају основни чинилац ограничења изласка земље из кризе.
Utorak 24.04.2012.06:00
2. Овоме се придружују медији нестручним коментарима. Тако се у јавности ствара лажна слика да су пензинери основни економски, социјалани,па и демографски проблем. Пензионери су криви зато што их је превише, нарочито у односу на број запослених, што пензије утичу на буџетски дефицит, што се не рађају деца... (па смо постали заиста Срби народ најстарији). Недавно сам на каси једног трговачког ланца чуо следеће речи касирке: шта вама пензионерима стално нешто фали?... Која је намера овог лудила тешко је прозрети?! А истина је супротна. Не финансирају тренутно запослени исплате пензије, него пензије по дефиницији имају сопствене изворе финансирања из Фонда ПИО.
Utorak 24.04.2012.06:06
3. Сваки запослени уплаћује допринос за сопствену пензију. Пензијски фондови су у свим развијеним земљама најјачи инвестициони фондови. Проблем је у следећем: у Фонду нема "фонда", нема средстава, јер га је држава поарчила. Ова тзв. демократска власт није из приватизационих прихода опоравила Фонд (није уопште водила рачуна о томе), па се пензије исплаћују из буџета. То што ни текући доприноси запослених не могу да покрију обим пензија - чиста је манипулација и обмана. Прво, нису пензионери криви што је број запослених пао испод сваког разумног нивоа, него лоша политика државе. Друго, пензије се, по правилу, исплаћују из средстава акумулираних у Фонду, а не из текућих доприноса запослених.
Utorak 24.04.2012.08:37
imali smo i mi jake penzijske fondove koji su plasirali sredstva u izgradnju secerana u Srbiji.Posto su iste prodate za 1 dinar u fondu se slio taj 1 dinar a penzije su presle na teret budzeta.
Utorak 24.04.2012.08:42
Za vise informacije sve secerane u Srbiji su pravljene iz PIO fonda. Sta je bilo sa tom investicijom prosudite sami.
Utorak 24.04.2012.06:14
4. Пензије су Уставом загарантована стечена права грађана и оне су у транзиционом периоду неколико пута неуставно реално смањиване и мењан је пензијски систем. Сада пензионерима власт, на основу налога ММФ, шаље поруке да ће пензије бити и номинално смањиване. Постојећим системом оне се стално реално смањују, јер су замрзнуте. Просечна пензија је апсолутно недовољна за преживљавање пензионера, па су последице најављеног номиналног смањивања пензија несагледиве. Тзв. транзициони ризик и терет апсолутно је неравномерно распоређен. Пензије су до сада биле на најжешћем удару. За даље преваљивање терета на пензионере заиста нема могућности, а ни смисла...
Utorak 24.04.2012.07:16
Ne treba nama ratova da bi smo nestali , dovoljni smo sami sebi. Ženimo se i udajemo posle tridesete (kao da bi smo proživeli još malo) a kada to i učinimo dobijemo jedno dete sa opravdanjem da želimo sve da mu pružimo jer će pobogu još jedno dete od nas da napravi sirotinju.Šta više i majke podržavaju svoje ćerke da rode samo jedno, (da se ćerko ne mučiš ko ja) a i današnji muškarci su preslabi da bi se nosili sa normalnim problemima koje nosi porodičan život pa pribegavaju lakšim opcijama poput gore navedenih.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)