Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 05.04.2012.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Zatrli stočni fond, a sad maze telad

Stalno obilazim sela, ali nikada nisam ušao domaćinu u štalu. Tadić sada mazi telad i krave, a za vreme vlade njegovog premijera Mirka Cvetkovića broj krava u Srbiji je opao za 400.000, kaže u intervjuu za "Vesti" Zaharije Trnavčević, predsednik pokreta Bogata Srbija.







 

Kakav je položaj poljoprivrednika u Srbiji?


- Loš.

A sve političke partije govore kako je poljoprivreda naša razvojna šansa?


- Sete se seljaka samo pre izbora. Vlada nema nikakvu agrarnu politiku. Premijer Mirko Cvetković će završtiti mandat, a ni jednom na dnevnom redu sednice Vlade nije bilo govora o agraru. Kako ćemo mi da uđemo u Evropsku uniju sa 470.000 malih poljoprivrednika koji nemaju svoje asocijacije, kooperative...

Zašto vi nešto niste uradili, bili ste u Demokratskoj stranci?

- Odluku da napustim Demokratsku stranku doneo sam 13. novembra 2010. na sednici Glavnog odbora. Predsedniku stranke Borisu Tadiću sam kazao da više ne računa na mene, jer DS nije ispunila moja očekivanja, niti je agraru posvetila ikakvu pažnju. Njima je poljoprivreda bila deveta rupa na svirali.

Kako je Tadić reagovao, šta vam je tada rekao?


- Ništa, ćutao je.

Zato sada, ne prođe dan, a da uđe u neku štalu i obeća pomoć seljacima?

- To je uobičajna primitivna varijanta predsedničke kampanje. To je uvredljivo za seljake.

Mislite na TV snimke na kojima Tadić mazi tele?

- Hoće da pokažu da su bliski sa seljacima, a to nije istina. Stalno obilazim sela, ali nikada domaćinu nisam ušao u štalu. Taman posla da sam doveo i televiziju da se slikam sa kravama. Ušao sam u politiku da bih pomogao ljudima na selu.


Šta kažu ljudi sa sela?

- Ne veruju političarima. Naš seljak nije glup.

Kakva je situacija sa stočarstvom?

- Nemamo dovoljno svinja i uvozimo telad. Za vreme Cvetkovića broj krava je opao za 400.000 grla, jer je premija za mleko bila strašno niska.

DS nije ispunila vaša očekivanja, zašto verujete da će LDP, sa kojim ste u Preokretu, ispuniti?

- Tako smo se dogovorili. Ako dobijemo šansu da izvedemo zamisao za Srbiju kao zelenu baštu Evrope, trebalo bi prvo da Vlada podnese Skupštini strategiju razvoja poljoprivrede za sledećih 20 godina. Treba nam znatno veći agrarni budžet, da se obnove zadruge, da se utvrde pariteti cena po kojima poljoprivrednik ne može da gubi. Jer ako gubi, on je nesposoban da obnovi proizvodnju. Tražićemo da se brzo radi na uvođenju novih tehnologija u agraru. 

Uvežbava predsedavanje

 

Da li ste spremni, ako uđete u Parlament, za predsedavanje na konstitutivnoj sednici kao najstariji poslanik?

- Moram na visinske pripreme u Švajcarsku. Šalim se. Spremio sam se, čak imam i preporuke koje ću uputiti budućim parlamentarcima. 


Hrana veoma tražena roba

 

Šta je plan pokreta Bogata Srbija?

 

- Želimo da Srbija poseduje kapacitete za proizvodnju hrane. Vidite, 2050. godine na zemljinoj kugli živeće devet milijardi stanovnika, a plodne i obradive površine će se smanjivati. Hrana će postati veoma tražena i plaćena roba.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.04.2012. 18:16
Sakrivajte teladi po Srbiji, ide Tadić!
Četvrtak 05.04.2012. 14:00
То што кажеш је истина, још да тако проанализираш свог партијског шефа, професионалног преваранта и антисрбина, па да све буде комплетно.
Petak 06.04.2012. 07:06
DS nije ispunila vaša očekivanja, zašto verujete da će LDP, sa kojim ste u Preokretu, ispuniti? - Tako smo se dogovorili. ------------------------------------- Е па онда нема сумње у успех!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online