Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 29.03.2012.
11:19 >> 15:24h
B92, Beta A

Ministar primio poljoprivrednike iz Vojvodine

Sedam poljoprivrednika iz Vojvodine došlo je u Beograd. Oni su, prema poslednjim informaciama, otišli na razgovor sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem.

Od njega će tražiti vraćanje na snagu uredbe iz 2010. godine, donete za vreme ministra Saše Dragina po kojoj se poljoprivrednicima po hektaru obradive površine daje 14.000 dinara.

"Poljoprivrednici koji su krenuli u protestnu vožnju traktorima prema Beogradu traže nastavak agrarnih mera iz prethodnih godina i davanje regresa isključivo po hektaru", kaže član organizacionog odbora protesta Miroslav Ivković.

On je novinarima ispred Vlade Srbije kazao da su se zemljoradnici na ovaj korak odlučili, jer su nezadovoljni agrarnom politikom.

Ivković tvrdi da su mere prethodnih godina dovele do povećanja prinosa i poboljšanja statusa gazdinstva ocenjujući da "kilogramska premija direktno odlazi prerađivačima". Prema njegovim rečima, novac od subvencija će ostati prerađivačima, jer će oni smanjiti otkupnu cenu za iznos premije.

On je ponovio da poljoprivrednici traže da se uvaži njihov zahtev koji ne sadrži ništa više od onoga iz prethodnih godina kao, i da u agrarnom budžetu ima više novca, pa ne postoji razlog da im se ne izađe u susret.

Na pitanje novinara koji su naredni koraci vojvađanskih paora, Ivković je rekao da im je prošle godine trebalo par dana u protestima da izdejstvuju ono što im pripada, a da su, u ovom slučaju, spremni na još izraženije proteste.

Kako je istakao, poljoprivrednici su ravnopravni građani ovog društva i imaju pravo da se slobodno kreću po teritoriji cele zemmlje što im i ustav garantuje.

Policija zaustavila traktoriste

Iz više mesta u Vojvodini, poljoprivrednici su jutros krenuli u protesnu vožnju traktorima, nezadovoljni vladinom Uredbom o davanju subvencija po ostvarenoj proizvodnji, a ne po površini kao što je to bio slučaj do sada.

Policija ih je zaustavila u Inđiji, kod Titela i u Kuli, dok je policija kod Pančeva isključila sa puta više od 200 traktora. Mile Piperski, poljoprivrednik iz Sakula kod Zrenjanina, rekao je da je nešto pre 12 sati policija isključila iz saobraćaja oko 250 traktora. On kaže da će blokirati Zrenjaninski put ako ih policija ne pusti da prođu.

Dopisnica B92 iz Vojvodine Jovana Štetin javlja da je kolona poljoprivrednika, koja je bila zaustavljena kod Srbobrana, krenula ka Novom Sadu.

"Policija ih je zaustavila i legitimisala, nakon što im je popisala podatke, pustila ih je dalje. Oni bi uskoro trebalo da stignu do Novog Sada. Takođe je bila zaustavljena i jedna manja kolona traktora kod Zmajeva, dok je druga manja grupa poljoprivrednika ušla u Novi Sad iz pravca Siriga".

Iz Vojvodine je, prema rečima člana organizacionog odbora protesta Miroslava Ivkovića, krenulo 100 traktora.

Policija je traktore zaustavila kod Inđije, u Titelu i Kuli, i poljoprivrednicima nije dozvolila da nastave put ka Beogradu. Kod Crepaje se policija sklonila sa puta i nije blokirala povorku poljoprivrednika.

Poljoprivrednici iz Banata nisu imali blokade na putu i blizu su Beograda.

 

Poljoprivrednici su krajem maja i početkom juna prošle godine pet dana blokirali puteve širom Vojvodine. Blokade su uklonili pošto su se s Ministarstvom poljoprivrede dogovorili o isplati subvencija.

 

Tada je dogovoreno da će isplata subvencije od 14.000 dinara po hektaru za posed veličine do 30 hektara, biti završena do kraja 2011, a da će se subvencije za preostalih 70 hektara isplaćivati ove
godine.

Član organizacionog odbora protesta Ilija Grujić rekao je agenciji Beta da su poljoprivrednici iz svih vojvođanskih opština i iz nekih opština u centralnoj Srbiji krenuli traktorima ka Beogradu, ali ne auto-putem, već drugim putevima.

"Očekujem da na kraju našeg protesta dođe do konstruktivnog rešenja. Nama cilj nije stvaranje nereda i haosa, već skretanje pažnje na problem, ne bi li on bio rešen", rekao je Grujić.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici ovoga puta nisu pošli u Beograd organizovano u kolonama, već svako za sebe.

"Imamo informaciju da je policija raspoređena na svim stranama, ali su nam obećali da ovoga puta neće zadržavati traktore", rekao je Grujić. Rekao je i da će poljoprivrednici, ako ih policija blokira, kao prošle godine na putu za Beograd, ostati s traktorima tamo gde budu zaustavljeni.

Poljoprivrednici traže da se nastavi regresiranje repromaterijala u proizvodnji sa 14.000 dinara po hektaru, i da Ministarstvo poljoprivrede utvrdi Strategiju ruralnog razvoja u Srbiji jer je to uslov da poljoprivrednici mogu da koriste sredstva IPA fondova EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.03.2012. 11:26
Dobro dosli,braco poljoprivrednici...i ne odlazite dok vam pare ne legnu na racune! Od praznih obecanja ove vlasti se ne zivi!
Četvrtak 29.03.2012. 12:17
Београд је тешко освојити.Требаће им "овнови" за разбијање капија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online