Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.03.2012.
11:58
Blic A

Koliko traje i koliko košta spor sa bankom?

Pravdu na sudu zbog jednostranog menjanja kamatne stope za kredite u otplati potražilo je stotinak građana. Prva presuda u korist klijenta je nedavno doneta jer je banka, pozivajući se na poslovnu politiku, promenila ugovorenu fiksnu maržu.

Troškovi se kreću od oko 700 evra i u proseku se rešavaju oko godinu dana
 

Banka će morati da vrati novac koji je klijent platio iznad prvobitno ugovorene marže. Ipak, pre nego što rešite da svoja prava zaštitite uz pomoć suda, imajte na umu da u startu morate da računate na troškove od oko 700 evra i da u proseku rešavanje spora traje oko godinu dana.

Procedura nalaže da klijent prvo podnese pismeni prigovor banci koja je dužna da u roku od 30 dana odgovori. Sledeći korak je obraćanje Centru za zaštitu korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije. Banka ima rok da za osam dana obavesti NBS o svom stavu. Ako se desi da ni tada klijent nije zadovoljan ishodom, on može da zatraži posredovanje NBS u medijaciji.


- Sud je poslednja instanca. Da bi pravdu zadovoljili, građani moraju da računaju i da će sudski spor trajati u proseku oko godinu dana od podnošenja tužbe do donošenja presude - naglašava Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih korisnika "Efektiva".

Kako ostvariti svoja prava

 

* U slučaju da utvrdite nepravilnost, pošaljite pismeni prigovor banci
* Banka ima rok od 30 dana da vam odgovori
* Ukoliko niste zadovoljni odgovorom, prigovor šaljete Narodnoj banci Srbije
* Banka ima rok od osam dana da se izjasni i pošalje odgovor NBS
* Ako ni tada niste zadovoljni, možete zatražiti medijaciju (posredovanje, ali je uslov da i banka na to pristane)
* U slučaju da banka prekrši zakon, NBS donosi rešenje kojim se nalaže otklanjanje nepravilnosti i dostavljanje dokaza o tome u roku određenim tim rešenjem, a takođe banka može biti i novčano kažnjena

Neophodno je računati i na troškove, ali u slučaju da klijent dobije spor, oni se naplaćuju od banke. Građani koji pravdu reše da potraže na sudu moraju da izdvoje novac za sudsku taksu, od 150 do 250 evra, kao i da plate eventualni trošak sudskog veštaka od 100 evra. Na kraju se plaća i taksa za presudu koja iznosi 50 odsto od vrednost početne takse. Ovo su troškovi koji se podrazumevaju, ali bez izdvajanja novca za advokate.


- Ukoliko je reč o nekoliko ročišta, ukupni trošak, uključujući i usluge advokata, iznosi do 700 evra, dok je upola niži ako se ne plaća advokat - kaže Gavrilović.
Pravdu na sudu možete potražiti ako je banka jednostrano podigla maržu, zatim ako je ukupna kamatna stopa povećana, ili u slučaju da banka kroz neki ponder ili novu formulu ubacuje vrednosti kojih u prvobitnom ugovoru nije bilo, a koje dodatno podižu kamatu.


Ekonomista Goran Nikolić ukazuje na to da je i u našem pravnom sistemu vrlo bitna sudska praksa, odnosno ranije donete odluke po istom problemu.


- Ako neko ima identičan ili sličan spor, onda bi posle konsultacije sa advokatom trebalo da pokrene postupak, i nema razloga da ne dobije spor - ističe Nikolić.


Klauzula u ugovoru "sprovođenje poslovne politike", bankama je služila kao osnov za povećanje marže iako je libor/euribor (drugi deo kamatne stope) padao.

Umesto da građani imaju niže rate zbog toga, banke su im neopravdano podizale rate. Koliko su građani bili na gubitku, odnosno banke na dobitku ukazuje slučaj klijenta jedne austrijske banke. Kada je ugovorio kredit, kamata stopa je iznosila šestomesečni libor uvećan za maržu od 5,2 odsto.

Međutim, kada je krajem 2008. godine libor pao za dva odsto, banka je podigla maržu za isti iznos, tako da je ukupna kamata umesto da padne ostala ista. Mesečno, na ovaj način, banka je zaradila 150 franaka više. Za dve godine, odnosno do primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banka je na ime kamate nezakonito više naplatila između 4.500 i 5.000 franaka. U slučaju da klijent dobije spor, banka je u obavezi da vrati sav nova koji je zaradila podizanjem marži.


Kako se kaže u poslednjem izveštaju o radu Centra za korisnike finansijskih usluga, posle primene zakona 5. decembra, očekuje se povećanje broja pozitivno rešenih osnovanih prigovora koji se odnose na povećanje visine promenljivih kamatnih stopa.
 

Najviše pritužbi na kredite

Proteklu godinu Centar za korisnike finansijskih usluga NBS primio je 1.599 prigovora na usluge banaka, od toga su 744 bila preuranjena. Najveći broj prigovora odnosi se na kredite (53,1 %), tekuće račune (20,4%) i platne kartice (17,1%).
Karakteristično je da su se građani najviše žalili na promenu visine kamatnih stopa, odnosno marže kao jednog elementa koji čini kamatnu stopu na kredite u otplati, koje su u prethodnom periodu povećane, kao i neobaveštavanje o razlozima povećanja kamatnih stopa. Inače, od ukupno osnovanih pritužbi, pozitivno je rešeno 47 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online