Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 27.03.2012.
18:06
Beta A

Ko hoće penziju mora sam da plaća

Država ne može da zbrine sve građane u starosti i zato moraju da preuzmu odgovornost za budućnost i da ko može uplaćuje novac u dobrovoljne penzione fondove.

Ipak je Krkobabić bio u pravu, dok je njega biće i penzija. Na žalost...

U Srbiji je za poslednjih pet godina, od kada radi šest privatnih penzionih fondova, za privatne penzije uplaćeno ukupno 11 milijardi dinara (oko 100 miliona evra) i sklopljeno je 235.000 ugovora, a 60.000 ljudi redovno mesečno uplaćuje privatne penzije, rečeno je na skupu "Konsolidacija naplate i reforma penzijske administracije u Srbiji".

U susednoj Hrvatskoj, međutim, privatni penzioni fondovi raspolažu sa 5,6 milijardi evra i imaju ukupno 1,6 miliona korisnika.

"Nemoguće je da država brine o svemu i preuzima odgovornost za sve i zato svako mora da bude odgovoran sam za sebe i za svoju budućnost. Namera je države da ojača i državni penzioni fond kao vid obaveznog osiguranja ali i da promocijom privatnih penzija podstakne građane da odgovorno pristupe svojoj budućnosti", rekla je državna sekretarka u Ministarstvu rada Snežana Lakićević.

Ona je pozvala poslodavce i sindikate da u socijalnom dijalogu dogovore o privatnim penzijama jer to radnicima omogućava sigurniju budućnost.

Direktor Sektora za nadzor društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima u Narodnoj banci Srbije Kristian Vukojičić rekao je da godišnja stopa rasta imovine privatnih penzionih fondova iznosi najmanje 25 odsto. On je naveo da prosečno stanje na računima članova iznosi 154.000 dinara, što je iznos koji je korisnik skupio redovnim uplatama.

Istakao je da su značajni faktori za rast privatnih penzionih fondova poreske olakšice države, podrška poslodavaca, individualno odricanje zaposlenih, kao i izmene Zakona o dobrovoljnim penzioniom fondovima.

"Suština društava za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondovima je da se staraju da sredstva korisnika budu sigurna i da se njima upravlja na odgovoran način i Narodna banka Srbije tome posvećuje posebnu pažnju", rekao je Vukojičić.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.03.2012. 18:29
Ako ja uplacujem u penzioni fond 25 god...a i moja zena..to je 50 god . uplata..... I onda ti neko iz vlasti kaze da ih bas briga i da pocnes placati u privatne fondove... PLJACKA!
Utorak 27.03.2012. 18:14
Драги Срби успешном и у свету признатом политиком нашег Тачића успешно напредујемо ка праисторији, сада се враћамо 19.веку и тадашњим правима која је имала плутократија, сви остали ће бити слободни од свега по логици Јазавца пред судом.Опустите се и не брините, неће тамо неки Ил Џонг у Северној Кореји бити перјаница у напретку ка каменом добу, не ми ћемо остати лидери! Још мало па ће мо превазићи и тај заостали 19век и стићи до благостања робовласничког система. Бићете слободни да радите гладни и жедни и да умрете бедни крај рала или контејнера тако да наш Вођа неће коначно морати да брине о вама безвредним алаткама које за сада понекада и проговре а то је велика мана коју ће ускоро уклонити
Sreda 28.03.2012. 11:46
1. "Nemoguće je da država brine o svemu i preuzima odgovornost za sve i zato svako mora da bude odgovoran sam za sebe i za svoju budućnost. Namera je države da ojača i državni penzioni fond kao vid obaveznog osiguranja ali i da promocijom privatnih penzija podstakne građane da odgovorno pristupe svojoj budućnosti", rekla je državna sekretarka u Ministarstvu rada Snežana Lakićević. Државна секретарка?! Не постоји у србском језику та накарадна реч "секретарка". Али њој добро баш одговара. Јер она не би могла бити ни секретарица. Много си бубнула, па је тешко на све одламити како треба. О којој држави, бре, говориш? Срби немају државу, него досманлије имају своју к`о бива државу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online