Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 28.02.2012.
10:11 >> 10:21h
Press A

Japanci kupuju "jelen"

Engleski fond "CVC kapital partners" namerava da proda pivare koje ima u devet zemalja istočne i srednje Evrope, među kojima je i Apatinska, iz koje nam dolazi čuveno "jelen" pivo.

U konzervu sa pivom da gledate, to i cela fabrika toga je predmet kupoprodaje, a ne nešto drugo...
 

Najozbiljniji potencijalni kupci su japanske kompanije "Asahi" i "Santori", tvrde dobro upućeni izvori.


Vrednost povećana

Mada je CVC pre samo dve i po godine kupio ove pivare od belgijskog giganta "AB Inbev", koji će i imati pravo preče kupovine, engleski fond je rešio da je sada pravo vreme da proda pivare i unovči svoju investiciju. Niko od aktera ove priče, ni iz Apatinske pivare, niti iz inostranih kompanija koje se pominju, tokom ponedeljka nije bio raspoložen da komentariše najavu prodaje i vesti o potencijalnim kupcima.

Apatinska pivara trebalo bi da bude prodata u paketu sa bivšim pivarama "Inbeva" u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Češkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, BiH i Slovačkoj.


Svi poznavaoci prilika u ovoj industriji sigurni su da će CVC dobiti više nego što je uložio 2009. godine. Njihova namera o prodaji, slučajno ili ne, poklopila se sa težnjom dva japanska giganta da krenu u pohod na evropsko tržište.


- Apatinska pivara ima u Srbiji veliko tržišno učešće, a Japanci se uvek vode profitnom logikom. Pogotovo ako se ima u vidu da je industrija proizvodnje piva sigurna, odnosno da nikada neće nestati potražnja za tim proizvodom, pa je zarada sigurna. S druge strane, verujem da se CVC odlučio za prodaju zbog razlike u ceni pivare kada je kupljena i sada - ocenjuje Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.


Sve pivare u devet zemalja koje su u vlasništvu CVC-a mogle bi da koštaju više od tri milijarde evra. Ipak, nije isključeno da se u neposrednim pregovorima sa Japancima dobije i znatno više, s obzirom na to da se može čuti da su obe kompanije "zagrizle" da preuzmu pivare.


U pitanju su dve gigantske japanske kompanije, koje imaju veliko tržišno učešće ne samo u Aziji, već i u Americi. Obe su osnovane još u 19. veku i vremenom se sve više šire i osvajaju nova tržišta. "Asahi" je proizvođač najprodavanijeg piva u azijsko-pacifičkom regionu i javno je obelodanio plan da proizvodnju u inostranstvu poveća za 20 do 30 odsto.


Inače, ovo za "Asahi" ne bi bila prva investicija u Srbiji, jer su 2009. sa kompanijom "Mitsui" uložili 33 miliona dolara u fabriku kvasca u Senti. Njihov rival, "Santori", u potrazi je, kako je saopšteno, za dinamičnim tržištima van matičnog, a uz ulaganje u proizvodnju piva planirano je i povećanje udela na vinarskom tržištu Francuske, gde posluju poslednjih godinu dana.


Pametno investiraju

Srpski ekonomisti smatraju da bi dolazak neke od tih kompanija na naše tržište bio dobra vest.


- Investicioni fondovi uvek sami nalaze strateškog kupca, kao što je to uradio i "Salford" sa "Imlekom". Apatinska pivara je dobro stajala i pre nego što ju je "CVC kapital" kupio, pa ne sumnjam da će je sada dobro prodati. Ukoliko kupac bude jedna od japanskih kompanija koje pominju, to je veoma dobra vest i imaće pozitivan odjek na tržištu - kaže ekonomista Draženko Lukač.


Stručnjaci za investicije, inače, ističu da se Japanci teško odlučuju da negde investiraju, ali kada ipak reše da ulože novac, to rade pametno i izuzetno dobro razrade posao.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.02.2012. 11:35
E ovo je nešto što vrijedi vidjeti!
Utorak 28.02.2012. 11:54
Pa od ove nema bolje na zemaljskoj kugli!!!!! Vraćam se svakih 5 min. da je opet pogledam!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online