Utorak 28.02.2012.
10:11 >> 10:21h
Press

Japanci kupuju "jelen"

U konzervu sa pivom da gledate, to i cela fabrika toga je predmet kupoprodaje, a ne nešto drugo...
 

Najozbiljniji potencijalni kupci su japanske kompanije "Asahi" i "Santori", tvrde dobro upućeni izvori.


Vrednost povećana

Mada je CVC pre samo dve i po godine kupio ove pivare od belgijskog giganta "AB Inbev", koji će i imati pravo preče kupovine, engleski fond je rešio da je sada pravo vreme da proda pivare i unovči svoju investiciju. Niko od aktera ove priče, ni iz Apatinske pivare, niti iz inostranih kompanija koje se pominju, tokom ponedeljka nije bio raspoložen da komentariše najavu prodaje i vesti o potencijalnim kupcima.

Apatinska pivara trebalo bi da bude prodata u paketu sa bivšim pivarama "Inbeva" u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Češkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, BiH i Slovačkoj.


Svi poznavaoci prilika u ovoj industriji sigurni su da će CVC dobiti više nego što je uložio 2009. godine. Njihova namera o prodaji, slučajno ili ne, poklopila se sa težnjom dva japanska giganta da krenu u pohod na evropsko tržište.


- Apatinska pivara ima u Srbiji veliko tržišno učešće, a Japanci se uvek vode profitnom logikom. Pogotovo ako se ima u vidu da je industrija proizvodnje piva sigurna, odnosno da nikada neće nestati potražnja za tim proizvodom, pa je zarada sigurna. S druge strane, verujem da se CVC odlučio za prodaju zbog razlike u ceni pivare kada je kupljena i sada - ocenjuje Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.


Sve pivare u devet zemalja koje su u vlasništvu CVC-a mogle bi da koštaju više od tri milijarde evra. Ipak, nije isključeno da se u neposrednim pregovorima sa Japancima dobije i znatno više, s obzirom na to da se može čuti da su obe kompanije "zagrizle" da preuzmu pivare.


U pitanju su dve gigantske japanske kompanije, koje imaju veliko tržišno učešće ne samo u Aziji, već i u Americi. Obe su osnovane još u 19. veku i vremenom se sve više šire i osvajaju nova tržišta. "Asahi" je proizvođač najprodavanijeg piva u azijsko-pacifičkom regionu i javno je obelodanio plan da proizvodnju u inostranstvu poveća za 20 do 30 odsto.


Inače, ovo za "Asahi" ne bi bila prva investicija u Srbiji, jer su 2009. sa kompanijom "Mitsui" uložili 33 miliona dolara u fabriku kvasca u Senti. Njihov rival, "Santori", u potrazi je, kako je saopšteno, za dinamičnim tržištima van matičnog, a uz ulaganje u proizvodnju piva planirano je i povećanje udela na vinarskom tržištu Francuske, gde posluju poslednjih godinu dana.


Pametno investiraju

Srpski ekonomisti smatraju da bi dolazak neke od tih kompanija na naše tržište bio dobra vest.


- Investicioni fondovi uvek sami nalaze strateškog kupca, kao što je to uradio i "Salford" sa "Imlekom". Apatinska pivara je dobro stajala i pre nego što ju je "CVC kapital" kupio, pa ne sumnjam da će je sada dobro prodati. Ukoliko kupac bude jedna od japanskih kompanija koje pominju, to je veoma dobra vest i imaće pozitivan odjek na tržištu - kaže ekonomista Draženko Lukač.


Stručnjaci za investicije, inače, ističu da se Japanci teško odlučuju da negde investiraju, ali kada ipak reše da ulože novac, to rade pametno i izuzetno dobro razrade posao.

2024 © - Vesti online