Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 09.02.2012.
13:50 >> 16:05h
Beta A

MMF zamrznuo kreditni aranžman sa Srbijom

Međunarodni monetarni fond (MMF) danas je zamrznuo kreditni aranžman sa Srbijom, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici MMF-a naveli su da će prva revizija kreditnog aranžmna iz predostrožnost, vrednog 1,1 milijardu evra, biti realizovana nakon usvajanja rebalansa budžeta Srbije za 2012.godinu.

"Status aranžmana koji Srbija ima sa MMF ostaće nepromenjen", navodi se u saopštenju i dodaje da će Misija MMF ponovo doći u Srbiji polovinom ove godine.

Na završkom sastanku premijera Srbije i ministar finansija Mirka Cvetkovića sa predstavnicima tehničke misije MMF, koju je predvodila Zuzana Murgasova, potvrđeno je da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore, uključujući nivo deficita (od 4,25 odsto BDP-a) i visinu javnog duga.

Predstavnici MMF-a istakli su da je Vlada Srbije zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici tokom 2011. godine doprinela održanju ekonomske aktivnosti i očuvanju makroekonomske stabilnosti, ističe se u saopštenju.

Misija MMF-a boravila je u Srbiji od 2. februara povodom ocene prve revizije stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koja je dva puta odlagana jer je procena te institucije da su garancije predviđene budžetom za 2012. godinu veće od dogovorenih.

Tokom razgovora sa delegacijom MMF-a razmatrane su mere fiskalne politike, budžet i makroekonomski okviru za ovu godinu, strukturne reforme, a pre svega budžetske garancije za pozajmice javnih preduzeća, koje prema oceni te institucije premašuju dogovoreni okvir.

Zbog spornih garancija MMF je dva puta odlagao ocenu prve revizije aktuelnog kreditnog aranžmana sa Srbijom u vrednosti 1,1 milijarde evra.

Prema proceni MMF-a, postoji opasnost da privredni rast u Srbiji u 2012. bude manji od ranije procenjenih 1,5 odsto, što bi moglo prouzrokovati manje budžetske prihode i veći deficit.

Dogovorom MMF-a i Vlade Srbije o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti, postignutim sredinom novembra, bilo je predviđeno da budžetski deficit u 2012. bude 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

MMF više puta odlagao revizije aranžmana

 

MMF je u poslednjih 10 godina nekoliko puta odlagao revizije aranžmana sa Srbijom zbog nepoštovanja dogovorenih budžetskih stavki i reformi.

 

Najdrastičniji primer je aranžman iz 2002. godine u toku kojeg su četvrta, peta i šesta revizija toliko odlagane da je aranžman umesto planirane tri godine trajao pet godina, preneo je portal EurAktiv Srbija.

 

MMF je prethodno već dva puta odlagao ocenu prve revizije aranžmana sklopljenog krajem septembra 2011. godine, jer je Vlada u budžetu predvidela daleko veće garancije javnim preduzećima i zaduživanje države od onoga što je MMF odobrio.

 

Budžetom za 2012. predviđene su garancije od 45 milijardi dinara što je 15 milijardi više od dogovorenog sa MMF-om.

 

Prema podacima MMF, nivo zaduživanja i garancija u budžetu Srbije za 2012. godinu veći je od dogovorenog za oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) odnosno za oko 300 miliona evra.

 

U prethodnom stend-baj aranžmanu sklopljenom u maju 2009. MMF nije odobrio zaključenje druge revizije aranžmana.

 

Tadašnji šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger rekao je da će se druga revizija okončati za vreme treće revizije u oktobru 2009. pod uslovom da Vlada Srbije započne neophodne reforme i da smanji javnu potrošnju.

 

Najviše problema je ipak bilo u trogodišnjem aranžmanu za produženo finansiranje u ukupnom iznosu 1,03 milijardi dolara iz 2002. godine.

 

Ovaj aranžman je bio izuzetno važan jer je ocena MMF-a o uspešnosti pregovora uticala na otpis duga Kluba pariskih poverilaca u iznosu 700 miliona evra.

 

Četvrta, peta i šesta revizija aranžmana su nekoliko puta odlagane jer Vlada Srbije nije sprovodila predviđene reforme ili je donosila zakone suprotno dogovoru sa MMF-om.

 

Tipičan primer obmanjivanja MMF-a je bilo usvajanje zakona o penzijsko invalidskom osiguranju u koji je, nakon amandmana Socijalističke partije Srbije, ušla odredba da prosečne penzije u naredne tri godine ne mogu pasti ispod 60 odsto prosečne zarade.

 

MMF je izričito bio protiv u toku pregovora. U toku trajanja tog aranžmana MMF je više puta izrazio sumnju u uspešnost aranžamnana o čemu svedoče saopštenja NBS iz 2005.godine.

Zamrzavanje aranžmana loše za kreditni rejting

Zamrzavanje aranžmana sa MMF-om može se negativno odraziti na kreditni rejting Srbije, jer će međunarodne rejting agencije uzeti u obzir ovu promenu u aranžmanu, ocenio je ekonomista Nikola Fabris.

"Odlaganje revizije može imati određeni negativni uticaj, mada prilikom donošenja odluke o kreditnom rejtingu Srbije to neće biti dominantna varijabla", kazao je Fabris portalu Euraktiv.

Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Fič potvrdila je u novembru 2011. godine kreditni rejting Srbije na "BB-" sa stabilnim izgledima za poboljšanje rejtinga, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije.

Agencija Standard end Purs povećala je kreditni rejting Srbije sa "BB-" na "BB"u martu 2011.godine.

Bez obzira što Srbiji trenutno nije neophodan novac iz aranžmana, Fabris je ocenio da odluka MMF-a da odloži prvu reviziju "nije dobra za reputaciju i kredibilitet Vlade Srbije".

Prema njegovoj oceni, zamrzavanje aranžmana neće imati veći negativni uticaj na strane direktne investicije. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.02.2012. 13:54
Mozda nas i spasi ovaj MMF ,Videli da ovi ranije uzete pare, nisu ulozili u privredu ,pa se ne mogu nadati vracanjem duga.
Četvrtak 09.02.2012. 15:13
Dok ne usklade one astronomske plate ministara i inih parazita sa brojem gladnih i jadnih, nisu uradili posao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online