Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.02.2012.
04:13
D. Đorđević - Vesti A

Zelenaški kredit za cvetni biznis

Dragan i Dobrica Kostić iz sela Ranutovac kod Vranja pre 10 godina nisu ni sanjali da će školovati kćerke Biljanu, Ivanu i sina Igora zahvaljujući cveću. Cvetni biznis im spasava kućni budžet, ali i danas se kaju što su 2007. podlegli propagandi jedne banke koja je nudila povoljne kredite za poljoprivredu, pa i za cvećarstvo.

Opstaju samo najbolji: Dragan Kostić

- Želeli smo da proširimo proizvodnju, novac nam je bio neophodan i kredit je bio jedino rešenje. Podigli smo 5.000 evra na pet godina. Ove godine ćemo se ratosiljati rata, a izračunali smo da ćemo sa kamatom vratiti banci vratiti 9.000 evra. Eto, to su ti povoljni uslovi - priča 50-godišnji Dragan.

Prazne jasle

Do 2003. godine Kostići su radili u fabrici Jumko. Dragan je sa višom ugostiteljskom školom dogurao do poslovođe restorana u kompaniji, dok je Dobrica sa višom pedagoškom radila u fabrici konfekcije. Kompanija je propadala, pa su odlučili da uzmu otpremninu.


- Odlučio sam da napustim firmu kada sam u Beogradu pitao jednog od naših direktora kakvo je stanje u Jumku. Odgovorio mi je pitanjem: "Dragane, može li konj da jede iz praznih jasli"?


Pošto žive u selu, razmišljali su da svoj komad hleba zarade baveći se poljoprivredom, ali su brzo odustali jer su ulaganja velika, a neizvesnost zarade još veća. Nisu imali dovoljan početni kapital.

- Učestvovao sam na međuregionalnim seminarima o poljoprivredi i proizvodnji hrane koje je organizovala Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija poznata kao FAO. Od zemalja u okruženju posetio sam Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku i pokupio niz saveta, pa i iz cvećarstva - kaže Dragan.

Vranje, moje žuto cveće

 

- Cveće prodajemo ina pijacama u Vranju, Vladičinom Hanu i Bujanovcu. Konkurenciju imamo u cvećarima iz Leskovca, ali ne žalimo se.

 

Vranjanci vole cveće, posebno Vranjanke, i kupuju. Vranje, uostalom, često nazivaju i žuto cveće.

 

Priča kaže da je krajem Prvog svetskog rata, prolazeći kroz Vranje, jedan francuski vojnik pozdravio staricu koja je uređivala baštu: "Bonžur (Dobar dan)".

 

Baka je razumela da je vojnik rekao "božur", pa je odgovorila: Nije to, sine, božur, to je žuto cveće. Od tada se Vranje naziva žuto cveće, a postoji i pesma "Vranje, moje žuto cveće".


Da u životu slučajnosti određuju mnogo toga, potvrđuje to što je Dragan otišao na sajam hortikulture u Novom Sadu.


- Pozvao me cvećar Momčilo iz sela Tibužde da mu pravim društvo. Tamo sam se upoznao sa cvećarstvom kao poslom koji može da obezbedi egzistenciju mojoj porodici.

Na sajmu su me apsolventkinje hortikulture upoznale sa tajnama uzgajanja cveća.

U stvari, saznao sam da tajni nema, već da svakodnevno treba učiti, sticati iskustvo a najvažnije je voleti cveće. Tada sam upoznao sam i ljude iz šabačke firme Gradina, uvoznika najkvalitetnijeg semena za saksijsko i rezano cveće.

Saradnja bez sujete

Pomoći i podsticaja od države nije bilo. Dragan i Dobrica su od svojih para napravili plastenik i započeli proizvodnju. Nije bilo nimalo lako.


- Bilo je to doba neizvesnosti, briga i neprospavanih noći, učili smo stalno, upijali nova saznanja i primenjivali ih. Cvećari iz našeg kraja, uz Mošu iz Tibužda, Joca iz Ranutovca, Srđan iz Vrtogoša i Joca iz Sobine su nam dosta pomogli. Nema sujete i zavisti, zajednička saradnja svima donosi korist.

Cveće zahteva strpljenje: Dobrica Kostić

- Cveće zahteva strpljenje, jer ima svoj životni ciklus i traži posebnu negu i tretman. U cvećarstvu je sve više ljudi, ali samo najbolji opstaju. Danas ima novih vrsta cveća koje imaju sve kraći proizvodni ciklus. Da bi se opstalo, treba pratiti naučna dostignuća - kaže Dragan i napominje da mesečno zarade po jednu prosečnu platu.

Rasad cveća u plasteniku u Ranutovcu

Kostići proizvode između 60.000 i 80.000 stabljika cveća, a maštaju da dostignu brojku od 200.000.

Sanjaju da se u Vranju u centru grada, u pešačkoj zoni ili na Trgu Staniše Stošića, otvori tržnica gde bi se prodavalo cveće.


- Bio bi to ukras grada, pored cvećara tu bi mogli da izlažu i oni koji se bave domaćom radinošću.


Kostići prihode dopunjuju uzgajanjem paprike koju gaje na pola hektara.
- Radimo dosta, ali ne žalimo se. Biljana uskoro treba da diplomira na fakultetu za ekologiju, Igor na ekonomiji, a najmlađa Ivana je upisala Učiteljski fakultet - vele Dobrica i Dragan.
 

Sejalica, pusti san

 

Kostići proizvodnju obavljaju u dva plastenika. Prvi su sami napravili, a drugi su dobili od grada.


- U našem poslu veoma je važno kupiti kvalitetno seme, odgovarajuće đubrivo, leti treba uključiti sistem za navodnjavanje, a zimi je cveću potrebna toplota.

 

Treba nam poluprofesionalna sejalica da bismo započeli proizvodnju rasada za prodaju na veliko.

 

Sejalica košta 3.500 evra što je nedostižna suma za nas. Dobro bi nam došao neki subvencionisani kredit, ali od države smo dosad dobijali samo obećanja - kaže Dragan.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.03.2012. 09:56
Najlepše zanimanje na svetu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online