Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.01.2012.
12:02
N. S. Preradović - Vesti A

Bojim se novih promašaja

Predlog zakona o Razvojnoj banci, koja bi trebalo da postane glavni kreditor malih i srednjih preduzeća u Srbiji, ušao je u skupštinsku proceduru. Profesor dr Slobodan Komazec, međutim, ukazuje u intervjuu za "Vesti" na opasnost da bi ova banka mogla davati jeftine kredite samo privilegovanim kompanijama.

Slobodan Komazec




Zašto strahujete da bi samo podobne kompanije mogle da dobiju kredit?
- To je apsolutno opravdan strah. Fond za razvoj bio je neprofitabilna stranačka institucija, a sedam do osam ljudi je odlučivalo gde i kome idu milijarde. Drugim rečima, bilo je pomoći samo za odabrane. Pre nego što se vlast upustila u ovakav projekat, trebalo je detaljno razraditi plan osnivanja ovakve banke, kao i projekte koji će biti finansirani. Novac bi trebalo da ide samo za razvojne projekte. Cilj i zadatak ove banke, za razliku od stranih, treba da bude razvoj Srbije. Bojim se da ova banka ne postane novi promašaj.

Smatrate da ona zapravo ne liči na banku?
- Tačno, jer onako kako su je zamislili - kaže se da neće moći da prima depozite, što je nonsens, jer ne postoji banka bez depozitne funkcije. Banka koja ne prima

Prazni fondovi EU

 

Srbija nije dobila status kandidata za EU, koliko je to loše?
- S obzirom na krizu koja vlada u Evropskoj uniji i nije neki gubitak. Čak 11 zemalja evrozone je blizu finansijskog sloma. Sva ta priča oko dobijanja statusa kandidata je prenaduvana, a naši političari bi trebalo otvoreno da kažu da su pristupni fondovi EU prazni, umesto što narod mame pričama o nekakvoj pomoći.

depozite i nije banka. To dovoljno govori o ozbiljnosti ove institucije.

Banka će svoj kapital dobiti od države i to 400 miliona evra u naredne tri godine. Koliko je to opterećenje za budžet?

- Veliko, jer prikazani deficit za ovu godinu je 1,4 milijarde evra, a ako se tome dodaju sva dugovanja, onda je deficit 3,9 milijardi evra. Mada bi se novac za Razvojnu banku izdvajao tek od iduće godine, jasno je da je pritisak na budžet veliki. Razvojne banke postoje i u drugim zemljama, samo što se više vodi računa gde i kome novac ide, budući da su kamatne stope dosta niže nego u komercijalnim bankama. Mi nažalost imamo loše iskustvo sa Fondom za razvoj.

Ekonomska situacija nikad nije bila gora. Šta nas čeka u ovoj godini?
- Ove godine samo za dugovanja pristiže 5,5 milijardi evra. Problem je što je ovo izborna godina, pa se dosta ekonomskih pokazatelja zaobilazi i prikriva. Naš ukupni dug je premašio 25 milijardi evra, ali već dva meseca nema podataka o dugovanjima. Vlast krije koliko smo dužni. To se ne može kriti doveka. Blizu smo finansijskog kolapsa kakav se dogodio Grčkoj.


Koliko je naš državni vrh svestan situacije?
- Oni su spremni za poteze od danas do sutra, ne razmišljaju na duži rok. Srbija je duboko u dužničkom ropstvu, samo niko neće da to i objavi građanima. Jedini koji doprinose su naši građani iz dijaspore koje šalju novac u otadžbinu, ali kako je kriza i u zapadnoj Evropi, i njima će biti sve teže da šalju novac rođacima.

 

Sve je rasprodato


Iscrpili smo sve mogućnosti zaduživanja?
- Na žalost, prezaduženi smo, rasprodali smo sve što je valjalo. Neko će morati da odgovara zbog nakaradne privatizacije koja je bila svojevrsna pljačka. Radnici su izbačeni na ulicu, pare od privatizacije su umesto u infrastrukturne projekte otišle u javnu potrošnju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online