Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 31.12.2011.
12:41
A

Samo sloga Evropu spasava

Ima li izlaza iz krize evra, kakve bi bile posledice njegovog ukidanja i šta može još da se učini da se umesto propasti dogodi oporavak evropske privrede? O tome za "Vesti" ekskluzivno govori Filip Hercog, finansijski savetnik francuskog premijera Fransoa Fijona i evropskog komesara za ekonomsku konkurenciju Mišela Barnijea.

Solidarnost neophodna : Filip Hercog

Velika Britanija odbija da joj budžet kontroliše Komisija EU koju niko nije demokratski izabrao?
- Postoje dva problema - nedostatak solidarnosti i nedostatak demokratije. Imamo zemlje evropske monetarne unije koje vode različite ekonomske i budžetske politike. Potrebna je finansijska podrška, odnosno solidarnost. Što se tiče Velike Britanije, njen stav je krajnje sebičan. Britanija kaže Nemačkoj, Francuskoj i ostalima: vi treba da učvrstite zonu evra jer ako se raspadne, to će pogoditi i Britaniju. Ali, London neće da učestvuju u solidarnosti, neće nijednim evrom da podršku zonu evra.

Da li je realan povratak nacionalnim valutama?
- Ostvarivanje tog scenarija značilo bi poraz plana učvršćivanja zone evra i predstavljalo bi katastrofu. To bi značilo ne samo recesiju, već i depresiju kao u vreme 30-ih godina prošlog veka. Ako zona evra eksplodira, imaćemo strašne posledice ne samo u Evropi, već i na celokupnoj međunarodnoj sceni. Ako se, na primer, Grčka vrati na svoju valutu, strani kapital se više ne bi vratio u tu zemlju. U lošoj situaciji bi se našle i brojne banke i investitori iz drugih evropskih zemalja koji su ulagali u Grčku. Dakle, jedino moguće rešenje je solidarnost, udruživanje država članica.
 

Napustio komuniste


Filip Hercog (71) bio je dugogodišnji funkcioner Komunističke partije Francuske koju je, kako kaže, posle duge borbe unutar stranke napustio 1996. Bio je evropski poslanik u više mandata od 1989. do 2004. Osnivač je udruženja Evropska sučeljavanja i istoimenog časopisa. Autor je brojnih knjiga od kojih najnovija ima naslov "Ima li Evropa budućnost?"


Kako bi EU mogla da se ekonomski oporavi?

  • - Mi smo identifikovali potrebe - infrastruktura u transportu, numerička ekonomija i slično, ali privatni sektor ne želi da ulaže jer se plaši da za njega to nije rentabilno, a državni sektor je prezadužen. Rešenje je da EU sama razvije državno investiranje na evropskom nivou jer sama EU nije uopšte zadužena kao što su njene države. Ali, njen budžet je preslab. Mogao bi da se poveća uvođenjem, na primer, evropske takse na ugljen-dioksid ili na finansijske transakcije. Imamo mogućnost kolektivnog oporavka pod uslovom da postoji politička akcija.


Nemačku kritikuju da u početku krize nije bila dovoljno solidarna, a sada nameće drugima svoju formulu solidarnosti?
- Oprezan sam kad je reč o Nemačkoj i ne želim da pokazujem prstom na nju, iako smatram da ima problema sa svojom evropskom politikom. Nemačka je moćna zahvaljujući svom ekonomskom i društvenom sistemu koji podrazumeva daleko veću odgovornost građana nego što je onaj koji postoji u Grčkoj ili čak i u Francuskoj. Međutim, kad Nemci kažu da svi ostali treba da budu kao oni, to je neprihvatljivo.


Zašto?
- Zato što se ne može tražiti od Grčke, Bugarske ili Rumunije da razviju industrijsku moć kakvu je Nemačka stvarala poslednja dva i po veka. Dakle, treba prihvatiti raznovrsnost u Evropi i ne napustiti Grke ili Portugalce, a to Nemačka nije shvatila. 

Transakcije pune prljavština


Neki izveštaji UN navode da banke prihvataju novac od trgovine drogom, tako kriza pomaže pranju para?
- Upravo radim sa evropskim komesarom za konkurenciju Mišelom Barnijeom na uspostavljanju evropskih pravila kontrole na višem nivou. Talas neoliberalizma pratilo je odsustvo kontrole finansijskih transakcija, ima slučajeva u kojima se više ne vidi ko je vlasnik preduzeća. To je opšti problem koji uključuje i prljav novac. U velikom smo zakašnjenju, evropske kontrolne vlasti stvorene su tek 2010. Pre toga je to pitanje bilo zanemareno.

POVEZANE VESTI

Subota 31.12.2011. 22:26
Ako od ovakvih kvazi-strucnjaka i prevrtaca zavisi spas Evrope, epilog je jasan, samo napred, u propast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online