Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.12.2011.
14:29
Srna A

Vlada krije imena najvećih poreskih dužnika

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije Rodoljub Šabić kritikovao je Ministarstvo finansija zbog odbijanja da javnosti pruži informacije o 50 najvećih poreskih dužnika u zemlji.

Službena tajna u srpskom zakonu i ne postoji: Rodoljub Šabić

Povod za kritiku je nepostupanje Ministarstva po nalogu poverenika da učini dostupnim javnosti ove inforamcije, kao i pravno neosnovani argumenti kojim pokušava da opravda svoje postupke, uz obrazloženje da su ti podaci "službena tajna".

Šabić ocenjuje da svojim postupcima Ministarstvo finansija dezinformiše i zbunjuje javnost i dovodi u pitanje autoritet zakona i organa vlasti.

On navodi da su zahtevi pojedinih beogradskih medija da se učine dostupnim javnosti informacije o 50 najvećih poreskih dužnika legalni i legitimni i da obrazloženje Ministarstva finansija da će ti podaci biti dostupni tek posle usvajanja odgovarajućih izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji "govori ili o zabrinjavajućem nepoznavanju relevantnih propisa ili, što je još gore, o njihovom svesnom ignorisanju".

Poverenik ocenjuje da takve eventualne izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj adiministraciji nemaju smisla i za njih ne postoji nikakva potreba.

U saopštenju se napominje da je Srbija 2009. godine dobila Zakon o tajnosti podataka koji je i leks specijalis i leks posteriori i koji je apsolutno relevantan u vezi sa pitanjima određivanja i zaštite tajnih podataka, a koji pojam "službena tajna" uopšte ne poznaje, ne koristi ga čak ni kao termin.

Zakonom je predviđeno da se kao tajni podatak može odrediti podatak čijim bi otkrivanjem nastala šteta "ukoliko je potreba zaštite interesa Republike Srbije pretežnija od interesa za slobodan pristup informacijama".

U konkretnom slučaju je, smatra poverenik, više nego očigledno da ne postoji ni pretežan ni bilo kakav interes Republike Srbije da javnosti uskrati tražene podatke.

POVEZANE VESTI

Petak 30.12.2011. 15:19
Postoji interes Srbije. Jer se iza tih imena kriju svi pljackasi i unistitelji Srbije. Svi oni, u cije su se dzepove prelile sve one silne milijarde kredita koje vracaju gradjani Srbije. Svi oni koji su zahvaljujuci sprezi sa antisrpskom vlascu pljackali narod, su sada zasticeni od strane njihovih politickih pajtasa. Naravno da ni u ludilu ne zele da objave imena svih ovih "privrednika" koji duguju drzavi, za ono sto su oteli od iste te drzave. Da je na ovom spisku makar jedan stvarni proizvodjac ili jos nezamislivije izvoznih, njegovo ime bi bilo na naslovnoj strani rezimskih cenzurisanih medija. Ovo govori o toliko puta pominjanoj "transparentnosti" vlasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online