Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 22.12.2011.
05:32
Večernje novosti A

Zbog cena po hranu u inostranstvo

Cene u Srbiji opet "teraju" potrošače van granica naše zemlje. Krenule su šoping ture za Mađarsku, odakle nam na pijace stižu kačkavalji, kobasice, konzerve, slatkiši. Na tezgama je hrana znatno jeftinija nego u marketima, pa kupci u snabdevanje, kao nekada, idu na zelene tržnice.

Hrana jeftinija u inostranstvu nego kod "kuće"
 

Na pijacama je iz nedelje u nedelju sve više hrane. Najčešće stiiže iz Segedina, a cene su povoljne. Za kilogram kobasica na tezgama valja odvojiti od 400 do 600 dinara, vakumirana mesnata slanina je oko 700, čokolade od 50 do 70, dok za pakovanje čokoladnih dražea od 400 grama treba odvojiti 150 dinara.
 

Nedavno sam se vratila iz Budimpešte i ne mogu da verujem koliko je Srbija skupa - kaže Tanja R. - Često putujem, ali hrana je u mađarskim hipermarketima stvarno povoljna. Kupila sam kilogram i po "trapista" za osam evra. Za garderobu da ne pričam. Kada stavite sve na papir, isplati vam se i da platite turistički aranžman. U Segedin sam svratila i tamo se često čuje srpski jezik. Čula sam da pojedine porodice dolaze i dva puta mesečno, samo da pazare namirnice.
 

U kupovinu sa pasošem ne idu samo građani koji žele da napune svoj frižider. Sve je više onih koji prodajom te robe otplate troškove puta, a pokriju i račune za svoje potrepštine.
 

Potrošači veruju da su za visoke cene namirnica, ali i garderobe i obuće, u našoj zemlji, najdogovorniji trgovci, koji zarađuju i do šest puta više nego njihove kolege u Evropi.Trgovinski lanci u Francuskoj, Engleskoj ili Americi našli su računicu da im je isplativo čak i kada je razlika između nabavnih cena i onih na rafu - tri do četiri odsto. Deo kolača domaćih trgovaca težak je od 18 do čak 40 odsto.
 

- Nailazili smo na slučajeve da određeni artikli imaju maržu vredniju i od proizvođačke cene - ističe Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda.

- Završavamo snimanje maloprodajnih cena namirnica iz potrošačke korpe u radnjama velikih trgovinskih kuća, ali i u privatnim prodavnicama. Iz ovih podataka moći ćemo da izvučemo odgovore šta se dešava sa maržama. To je poslovna tajna trgovaca, ali njihove marže se veoma lako mogu izvući, na osnovu ostalih podataka.
 

Upravo zbog velikih marži potrošači u Srbiji jedu najskuplje suhomesnate i mlečne prerađevine, kao i slatkiše. Garderoba je papreno skupa, a za obuću odvajamo i duplo više nego žitelji Evropske unije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 07:04
Јесте ,то је тужно и жалосно.И да додам да је 1кг виршли код нас 180динара.Морам дадати да сам ишао у Аустрију .и одећа је брендирана је заиста 2 -3 пута јевтинија него код нас.Шта рећи?
Četvrtak 22.12.2011. 13:13
kuda ide ova drzava i dokle ce ovako da rade alooooo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online