Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.12.2011.
19:03
Beta A

Zbog poreza, Srbija izgubila 250.000 radnih mesta

Nakaradni poreski sistem je jedan od glavnih razloga što je u Srbiji u protekle tri godine izgubljeno 250.000 radnih mesta, ocenio je danas savetnik Asocijacije malih i srednjih preduzeća (MSP) Saša Radulović.

Na okruglom stolu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o reformi poreskog sistema, on je istakao da su potrebne strukturne reforme, jer je neodrživ poreski sistem "u kome je prihodovati skupo, a posedovati jeftino".

Saša Radulović

Radulović, koji je i pravni savetnik u NALED-u, je rekao da bi poreskom reformom trebalo smanjiti opterećenja na rad, a povećati poreze na potrošnju i imovinu.

"Smanjenje poreza na rad je ključna mera. Nova vlada bi kao prvu meru trebalo da smanji poreze na rad za jednu trećinu, a poveća porez na dodatu vrednst i na imovinu", rekao je on i dodao da to dovelo do novih radnih mesta.

Raduloviće je naveo da je prema istraživanju NALED porez na rad i taksa za isticanje firmi najveće opterećenje za preduzetnike i mala i srednja preduzeća. Lider Ujedinjenih regiona (URS) i bivši ministar finansija Srbije Mlađana Dinkića izjavio je da bi prva stvar poreske reforme trebalo da bude ukidanje parafiskalnih davanja i istakao da bi trebalo promeniti načina nalate PDV za mala i srednja preduzeća.

"Za MSP bi trebalo promeniti sistem i preći na plaćanje po naplati, a ne po fakturisanju", rekao je on i istakao da je to predloženo i direktivom Evropske komisije od juna prošle godine.

Dinkić je rekao da je prihod PDV od malih i srednjih preduzeća samo 30 odsto od ukupnog prihoda, tako da je rizik od kraha kičme poreskog sistema veoma mali. Lider URS je rekao da bi porerska reforma trebalo da počne ukidanjem parafislaknih taksi i istakao da prvo treba ukinuti firmarinu, jer lokalne samouprave sada imaju značajne prihode.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altipamakov rekao je da ima smisla razmisliti o prekompoziciji poreskog sistema, pri čemu bi se manje oporezivale zarade, a nedostatak nadomestio većim oprezivanjem potrošnje kroz akcize i PDV.

"Rasterećenje zarada u Srbiji je opravdano, a naročito kod najmanjih zarada treba da bude što je značaknije moguće", rekao je on i predložio da se dodatni prhihod dobijen povećanjem poreza na potrošnju upotrbi za nova rasteećenja, ne za ppopunjavanje deficita.

Altipamakov je ocenio da su negativne posledice povećanja PDV predimenzionirane i istakao da je to jedino legitomno sredstvo za zaštitu konkurentnosti domaćih proizvođača.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 22:32
kad covek slusa ova trtomudala...stvarno mu se povraca.....zbog poreza se gube radna mesta...cccc...pa kad to covek kaze odmah treba da se ubije...istog sekunda....koja je to ekonomska teorija ...jel neka indijanska....e moj pobratime....takvi kao ti ste isisali svu krv ovom narodu ziveci i folirajuci se natudj aracun.....pobratime,nema vise onih koji pune budzet....to je problem...vas boli guzica,vi se ne bavite problemom kako napraviti novu vrednost,nego kako podeliti nezaradjeno...mars bre iz nasih zivota sve pijavice ovog drustva,neznalice i olos nepismeni koje je partija ubacila u sve pore drustva....ubiste nas bre....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online