Utorak 20.12.2011.
19:03
Beta

Zbog poreza, Srbija izgubila 250.000 radnih mesta

Na okruglom stolu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o reformi poreskog sistema, on je istakao da su potrebne strukturne reforme, jer je neodrživ poreski sistem "u kome je prihodovati skupo, a posedovati jeftino".

Saša Radulović

Radulović, koji je i pravni savetnik u NALED-u, je rekao da bi poreskom reformom trebalo smanjiti opterećenja na rad, a povećati poreze na potrošnju i imovinu.

"Smanjenje poreza na rad je ključna mera. Nova vlada bi kao prvu meru trebalo da smanji poreze na rad za jednu trećinu, a poveća porez na dodatu vrednst i na imovinu", rekao je on i dodao da to dovelo do novih radnih mesta.

Raduloviće je naveo da je prema istraživanju NALED porez na rad i taksa za isticanje firmi najveće opterećenje za preduzetnike i mala i srednja preduzeća. Lider Ujedinjenih regiona (URS) i bivši ministar finansija Srbije Mlađana Dinkića izjavio je da bi prva stvar poreske reforme trebalo da bude ukidanje parafiskalnih davanja i istakao da bi trebalo promeniti načina nalate PDV za mala i srednja preduzeća.

"Za MSP bi trebalo promeniti sistem i preći na plaćanje po naplati, a ne po fakturisanju", rekao je on i istakao da je to predloženo i direktivom Evropske komisije od juna prošle godine.

Dinkić je rekao da je prihod PDV od malih i srednjih preduzeća samo 30 odsto od ukupnog prihoda, tako da je rizik od kraha kičme poreskog sistema veoma mali. Lider URS je rekao da bi porerska reforma trebalo da počne ukidanjem parafislaknih taksi i istakao da prvo treba ukinuti firmarinu, jer lokalne samouprave sada imaju značajne prihode.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altipamakov rekao je da ima smisla razmisliti o prekompoziciji poreskog sistema, pri čemu bi se manje oporezivale zarade, a nedostatak nadomestio većim oprezivanjem potrošnje kroz akcize i PDV.

"Rasterećenje zarada u Srbiji je opravdano, a naročito kod najmanjih zarada treba da bude što je značaknije moguće", rekao je on i predložio da se dodatni prhihod dobijen povećanjem poreza na potrošnju upotrbi za nova rasteećenja, ne za ppopunjavanje deficita.

Altipamakov je ocenio da su negativne posledice povećanja PDV predimenzionirane i istakao da je to jedino legitomno sredstvo za zaštitu konkurentnosti domaćih proizvođača.

2024 © - Vesti online