Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.12.2011.
09:24
Novi magazin A

Kazniti banke koje ne plasiraju novac u privredu

Vlasnik “ITM grupe“ Toplica Spasojević kaže da treba kazniti one banke koje ne žele da ulaze u rizik i neće da plasiraju novac u privredu, već ga drže na računima u inostranstvu i u obveznicama.

Toplica Spasojević

Spasojević je ocenio da je neophodno da dugoročni krediti budu sa kamatom nižom za dva do tri odsto.


"

Guverner

je u pravu, banke imaju novac. One na računima u inostranstvu drže skoro dve milijarde evra i malo više od milijarde imaju u domaćim obveznicama", kaže on dodajući da banke ne plasiraju novac zato što mogu da rade i sa malim plasmanom i visokim kamatama i da pokrivaju troškove.


Kako je naveo, u zemlji rade 33 banke, ali to nije dovoljna konkurencija.

"Banke mogu i ovako da žive i zarađuju, ali privreda ne može tako da radi. Neophodno je ili stimulisanje ili kažnjavanje banaka. Ako one nisu spremne, Vlada mora da pronađe nov model finansiranja privrede. Druga opcija je da kaže da je ovakav nivo razvoja privrede i društva zadovoljavajući".


Prema rečima Spasojevića, potrebna je podrška izvozu, pokretanje razvojne banke i kompleks finansijskih mera kao i da se za sve kredite odobri grejs period od šest meseci do godinu dana, bez penala.
 

"Jednostavno što brže ubrizgati novac u privredu. Potrebno je aktivirati nov investicioni krug, pre svega ulagati u poljoprivredu. Ovako neće moći dugo", ocenjuje on dodajući da će u suprotnom privreda umreti jer je u Srbiji već stopa nezaposlenosti najveća u regionu.


Spasojević kaže i da novi talas krize neće zaobići Srbiju, izvoz naših preduzeća će pasti u zemljama u kojima su najveći problemi, kao što su Italija i Grčka.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.12.2011. 11:25
Stavi prst na celo, pa se prvo pitaj ,zasto nece niko da RIZIKUJE i ulaze u privredu. Sta to vlada (ne)radi, da investicije u proizvodnju (ne) budu RIZIK !? Koliko znam samo kockari jos rizikuju a banke ste (neke ugasili) neke prodali jos onomad zapadu a oni rade samo na sigurno i za svoju dobit. Ne ulaganje, a da zarade, im je omoguceno,sad bi da im otmete pare kaznama.Postenije bi bilo sa carapom na glavi. Verovatno imamo neku *agenciju* koja se samo bavi koliko narod ima para u slamaricama i koliko diaspora donosi rodjacima godisnje i smislja kako i na koji nacin to da otme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online