Ponedeljak 19.12.2011.
09:24
Novi magazin

Kazniti banke koje ne plasiraju novac u privredu

Toplica Spasojević

Spasojević je ocenio da je neophodno da dugoročni krediti budu sa kamatom nižom za dva do tri odsto.


"

Guverner

je u pravu, banke imaju novac. One na računima u inostranstvu drže skoro dve milijarde evra i malo više od milijarde imaju u domaćim obveznicama", kaže on dodajući da banke ne plasiraju novac zato što mogu da rade i sa malim plasmanom i visokim kamatama i da pokrivaju troškove.


Kako je naveo, u zemlji rade 33 banke, ali to nije dovoljna konkurencija.

"Banke mogu i ovako da žive i zarađuju, ali privreda ne može tako da radi. Neophodno je ili stimulisanje ili kažnjavanje banaka. Ako one nisu spremne, Vlada mora da pronađe nov model finansiranja privrede. Druga opcija je da kaže da je ovakav nivo razvoja privrede i društva zadovoljavajući".


Prema rečima Spasojevića, potrebna je podrška izvozu, pokretanje razvojne banke i kompleks finansijskih mera kao i da se za sve kredite odobri grejs period od šest meseci do godinu dana, bez penala.
 

"Jednostavno što brže ubrizgati novac u privredu. Potrebno je aktivirati nov investicioni krug, pre svega ulagati u poljoprivredu. Ovako neće moći dugo", ocenjuje on dodajući da će u suprotnom privreda umreti jer je u Srbiji već stopa nezaposlenosti najveća u regionu.


Spasojević kaže i da novi talas krize neće zaobići Srbiju, izvoz naših preduzeća će pasti u zemljama u kojima su najveći problemi, kao što su Italija i Grčka.

2024 © - Vesti online