Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 14.12.2011.
17:25
Beta A

Država formira Nacionalni savet za zaštitu potrošača

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je danas da je pokrenuta procedura za osnivanje Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača, koji bi trebalo da uradi strategiju za zaštitu potrošača u Srbiji.

Dušan Petrović

"Nacionalni savet za zaštitu potrošača će objediniti predstavnike države, asocijacija potrošača, nevladinih organizacija, trgovaca", kazao je on na konferenciji o zaštiti potrošača u Srbiji, ali nije precizirao kada bi to međuresorno telo moglo da bude formirano.

Petrović je dodao da bi Nacionalni savet za zaštitu potrošača trebalo da definiše ciljeve strategije i vreme njenog ostvarenja.

Poručio je da će politika vlade i u buduće biti "da se fer odnosi u oblasti trgovine ne narušavaju" i istakao da će i sam učiniti sve da ti odnosi budu uređeni.

Petrović je naveo "da nema dobre privrede zemlje bez dobre trgovine" i dodao da će "dobra trgovina naći svoje interese ako se na osnovnim životnim namirnicama ne zarađuje više nego što se zarađuje u razvijenim zemljama".

Vensan Dežer

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da Unija nastavlja da pomaže zaštitu potrošača u Srbiji kroz projekat tehničke pomoći vredan 2,5 miliona evra, čija je realizacija počela u avgustu ove godine i koji će trajati dve i po godine.

Prema njegovim rečima, "cilj je da na kraju 2014. godine Srbija ima efikasniji sistem zaštite potrošača".

"Srbija je ostvarila značajan napredak u dostizanju standarda EU u oblasti zaštite potrošača, ali je neophodno njegovo dalje jačanje", kazao je Dežer i podsetio da je samo ove godine Srbija usvojila 15 direktiva EU koje se odnose na zaštitu potrošača.

Vođa projektnog tima Tjeri Burgoanji kazao je da u Srbiji postoji potreba da se poveća zaštita potrošača.

Pomoć EU i projekat koji se sprovodi, kako je naveo, treba da pomogne građanima da postanu svesni svog značaja i uticaja na tržište, a proizvođači i trgovci da postanu svesni svoje odgovornosti prema potrošačima.

Burgoanji je istakao da da će cilj nacionalnog saveta biti da osigura potrošačima u Srbiji isti nivo zaštite koju uživaju oni u EU.

Konferenciju, na kojoj su bili predstavnici države, trgovaca, asocijacija potrošača, organizovao je tim projekta EU "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i trgovine Srbije.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.12.2011. 17:31
Опет ће да збрину неке од својих кадрова, има се може се!
Sreda 14.12.2011. 17:33
Ostavljate jos dve godine pljackasima i trovacima naroda. Tek sada ste se setili da stitite potrosace kada idu izbori. Do sada im je mogao uvaljivati ko sta pozeli, i to po astronomskim cenama skupljim nego za isti proizvod u zemlji porekla ili najbogatijim clanicama EU. To je jedino zato sto vlasnici trgovinskih lanaca sa kojima ste u talu u pljackanju potrosaca imaju odresene ruke na zelenaske marze. A pri tome svojim prijateljima iz uvoznickog lobija ubijate konkurenciju u vidu srpskog proizvodjaca. I sve to funkcionise, glupi narod samo gundja i placa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online