Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.03.2016.
15:28
Vestionline A

Evo kako država Srbija obmanjuje građane i štiti kapitaliste

Danas, 15. marta, na Svetski dan zaštite potrošača, vreme je da još jednom upozorimo kako nas naša vlastita država laže i potkrada u korist prebogatih kapitalista, uskraćujući nam većinu prava koje bi trebalo da imamo, a lihvarima obezbeđujući mogućnost da nam otimaju sve više i više. Naime, potrošače u Srbiji često poluistinama obmanjuju i oni koji bi trebalo da ih štite. Dobar primer toga su nastupi u javnosti nadležnih u Ministarstvu trgovine i predstavnika pojedinih potrošačkih organizacija tokom kojih se ističe da kupci imaju pravo da traže zamenu robe ili povraćaj novca ukoliko se, recimo, neki tehnički uređaj pokvari u prvih šest meseci nakon kupovine.

Lična arhiva
Nenad Bumbić, predsednik udruženja Zaštita potrošača

Nenad Bumbić iz udruženja Zaštita potrošača ističe da je čudno što se javno ne iznosi potpuna informacija:

- Kupci zaista imaju pravo da traže povraćaj novca, međutim predstavnici Ministarstva trgovine gotovo uvek prećute da je u članu zakona koji nam daje to pravo navedeno da potrošač može da traži povraćaj novca ili zamenu proizvoda samo ako to ne opterećuje trgovca nesrazmerno.

U udruženju Zaštita potrošača navode i primere građana koji su dospeli u veoma nezgodnu situaciju jer su verovali da su im prava veća nego što jesu zbog informacija koja su saznali putem medija.

Vlasnik vozila na kojem se pokvario menjač mesec dana nakon kupovine je od ovlašćenog dilera tražio da mu u skladu sa zakonom zameni vozilo novim. Kad je taj zahtev odbijen kupac je tužio dilera jer je, kako tvrdi, pročitao tekst u jednom dnevnom listu u kojem su predstavnici potrošačkih organizacija naveli da potrošači imaju pravo da u prvih šest meseci traže povraćaj novca ili zamenu proizvoda.

Sud je odlučio da je diler u pravu jer zamena automobila predstavljala nesrazmerno opterećenje za trgovca odnosno da nije primereno da se zbog kvara čije otklanjanja košta oko 25.000  dinara traži novo vozilo koje košta preko milion dinara. Pored troškova veštačenja, advokata i taksi vlasnik vozila je morao da plati i gotovo 300.000 dinara na ime ležarine jer vozilo nije preuzeo od dilera. 

Kako ističe Nenad Bumbić:

- Dok god potrošače organizacije prihvataju da im se sloboda govora, sa samim tim i mogućnost da štite potrošače ograničava ugovornim odredbama može se sumnjati da one namerno nepotpuno informišu potrošače. Ministarstvo trgovine mora da izbaci spornu odredbu iz ugovora. Ukoliko to ne učini, udruženja potrošača moraju da odbiju bilo koji ugovor kojim im se ograničava sloboda govora.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online