Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 05.12.2011.
12:26
Srna, Beta A

Izlazak iz evrozone košta 11.000 € po građaninu

Svetski finansijski sektor priprema se za krah evra - eksperti američke banke "Meril Linč" izračunali su približnu vrednost svih evropskih valuta u slučaju raspada EU i, prema njihovom mišljenju, najpotcenjenija će biti irska funta, a najprecenjeniji portugalski eskudo.

Povratak nacionalnih valuta moguć u slabijim privredama

Evropska unija već izvodi test-licitacije uz učešće grčke drahme u slučaju da Atina napusti zonu evra i vrati se svojoj valuti. Novi premijer Italije Mario Monti priznao je da dopušta krah evra ukoliko Rim bude morao da se potpiše ispod svoje nekredibilnosti.

Ipak, većina analitičara saglasna je da neće sve zemlje vratiti nacionalne valute. To će se, najverovatnije, ticati samo tri-četiri države, smatra bivši ministar ekonomije Ruske Federacije Jevgenij Jasin.

Češka se sprema i za potpuni kolaps evrozone

 

Češko ministarstvo finansija i vlada kao i susedna Poljska spremaju se za tri scenarija raspleta dužničke krize u evrozoni, a razmatraju i povećanje poreza na dodatu vrednost na 20 odsto, skraćenje radne sedmice i zakonsku obavezu izbalansiranih javnih budžeta.

Ministarstvo finansija računa i na najcrnji scenario potpunog kolapsa evrozone, njenog raspada i na to da bi banke prestale da daju pozajmice i kredite.

Vlada će predstaviti paket mera u januaru, kada već bude jasnije kako bi mogla da se razvija češka privreda naredne godine, pišu današnje Hospodaržske novini.

"Prema scenariju koji mi izgleda realan evrozona će se još nekoliko godina boriti sa krizom ali neće se desiti kolaps celog sistema", rekao je danas češkom radiju ministar finansija Miroslav Kalousek.

Najcrnji scenario bio bi raspad evrozone i zaustavljanje tokova novca kada bi banke prestale da finansiraju građane i privredu.

"Sačuvati evro u masivu ekonomski jakih država nije teško. Zato smatram da će se situacija razvijati na sledeći način: nekoliko slabijih privreda, na primer, Grčke, Portugalije, Irske i možda Španije izaći će iz zone evra, tačnije ponudiće im takve uslove da će morati da se snabdeju sopstvenim nacionalnim valutama.

"A osnovno jezgro - Nemačka, Francuska, skandinavske zemlje, Holandija ostaće u zoni evra, jer one imaju izbalansiranije budžete, disciplinovanije finansijske sisteme, jače banke. Onima koji će gubiti na operacijama sa zemljama koje istupaju iz zone, pomoći će, i na tome će se sve zaustaviti", smatra Jasin.

Analitičari švajcarske banke UBS već su izračunali koliko će koštati stanovništvo izlazak njihove zemlje iz zone evra. Prema oceni eksperata, svaki radno sposobni građanin zemlje opterećene dugovima izgubiće od 9,5 do 11,5 hiljada evra, što će ukupno iznositi oko polovine nacionalnog bruto proizvoda.

Ruski eksperti smatraju da izlazak iz EU ima i svoje pluseve. Povratak naciolanoj valuti može da omogući zemljama koje istupe iz zone evra da oporave sopstvenu ekonomiju.

Nacionalna valuta je, pre svega, instrument finansijske odgovornosti. Tačnije, ako dopustite prekomernu emisiju novca, tu se već vidi pad valute, komplikuje se sitaucija oko platnog bilansa i hteli-ne hteli morate da smanjite troškove. Ovaj mehanizam je prosto neophodan zemljama sa slabom privredom.

Prema podacima listova "Bild cajtung" i "Velt am Zontag", Nemačka i Francuska razmatraju novi pakt stabilnosti i napretka ekonomije EU, između ostalog, uz mogućnost spoljne intervencije u budžete zemalja zone evra.

Tačnije, u suštini je reč o kontrolisanju zemalja dužnika, a ne o raspuštanju EU - navodi "Glas Rusije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.12.2011. 12:52
И ови ''наши'' владајући би у ЕУ. БОЛЕСТ МОЗГА!
Ponedeljak 05.12.2011. 14:08
Od nemacko-francuskih bilateralnih dogovora zavisi kurs EU ladje. Cuju se i predlozi za modifikaciju lisabonskog sporazuma, sto u sutini znaci da zemlje gube suverenitet i da vecina moze da nametne resenja odredjenoj zemlji. Kako u ekonomskom tako i su svim ostalim domenima. Inace, izlazak pojedinih zemalja iz evrozone se razmatra kao vrlo realna mogucnost, sa neizvesnim konsekvencama po ostale clanice. Sve u svemu nimalo ruzicasta situacija. A prijem Srbije? To niko ozbiljan i ne pomislja na tako nesto. Osim izdajnicke i poslusnicke vlasti u Srbiji.
Ponedeljak 05.12.2011. 14:06
Bice dzumbus u EU, bas se pitam hoce li uspeti da ubede drzave koje nisu u evrozoni a jesu u EU da podele tuznu sudbinu zajednice. Sumnjam...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online