Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.12.2011.
01:42
Blic A

SAD gube od Kine u borbi za Afriku

Činjenica da će Kina uskoro zameniti Zapad na poziciji dominantne međunarodne ekonomske i političke sile u Africi je jedna od najdramatičnijih geopolitičkiih promena od kolapsa SSSR. SAD i Evropa, tradicionalni trgovinski partneri Afrike, izgleda nisu u stanju da odgovore na ovaj izazov.

Kinezi su se u Africi koncentrisali na važne projekte u oblasti infrastrukture
 


Nedavno saslušanje u Senatu SAD na temu uloge Kine u Africi dovelo je do zaključka da Amerika u Africi gubi i ekonomsko i političko vođstvo. Ovo telo, predvođeno senatorom Krisom Kunsom, demokratom iz savezne države Delaver, zatražilo je da SAD na to odgovori jačanjem trgovine i investicija u Africi, uz istovremeno zalaganje za demokratizaciju.
 

Bogatstvo Afrike - zlato, dijamanti, platina, hrom...

Ogromno bogatstvo Afrike u mineralnim resursima u zasenak bacaju samo njeni razvojni potencijali. Geolozi veruju da tri četvrtine ovih rezervi još nije ni otkriveno. Na Afriku već otpada 40 odsto svetske proizvodnje zlata i 85 odsto svetske proizvodnje platine i hroma. Ovaj kontinent je i najveći proizvođač vanadijuma, kobalta i dijamanata.

Kina je već zamenila SAD na poziciji vodećeg trgovinskog partnera SAD. Prema Dejvidu Šinu, bivšem Ambasadoru SAD u Burkini Faso i Etiopiji, Kina je Americi ovu ulogu preotela još 2009. godine. Svedočeći na sastanku Spoljnopolitičkog komiteta za afrička pitanja Senata SAD 1. novembra, Šin je izneo procenu da je ukupna trgovinska razmena Kine s Afrikom u 2010. iznosila 127 milijardi dolara, što je godišnje povećanje od 40 odsto, dok je odgovarajuća cifra za SAD iznosila svega 113 milijardi dolara. Trentuno 70 odsto kineske trgovinske razmene sa Afrikom otpada na energetski sektor, pri čemu Kina iz Afrike obezbeđuje čak 30 odsto svog ukupnog uvoza nafte!


Prema rečima senatora Kunsa na istom saslušanju, uspon Kine u Africi je ”zaista zapanjujuć” - kineska trgovinska razmena i investicije u Africi su od 2000. do 2010. godine narasli za 1.000 odsto! Kinezi su se koncentrisali na suštinski važne projekte u domenu infrastrukture, kao što je izgradnja rafinerija, luka, puteva, mostova, aerodroma i železničkih pruga. Bivši ambasador Šin je konstatovao da u ovu kategoriju spadaju i nedavno zaključeni sporazum sa Angolom, vredan 14,5 milijardi dolara, sporazum sa Ganom vredan 13 milijardi dolara i sporazm sa DR Kongom, vredan 6,5 milijardi dolara. Za uzvrat, Kinezi su dobili pristup prirodnim resursima kao što su nafta i retki minerali, neophodni za proizvodnju laptopova, smartfona i televizora sa ravnim ekranima. 

Investiraju i Indija, Rusija, Brazil i Turska

U Africi puno investiraju i zemlje kao što su Indija, Rusija, Brazil i Turska, dok zemlje Bliskog istoka u Africi iznajmljuju velike obradive površine. Indija i nekoliko Evropskih zemalja takođe su bacile oko na obilje obradive zemlje i vode u Africi, kao rešenje za sve veći manjak hrane na sopstvenoj teritoriji. Iran i Turska, pak, jačaju trgovinske veze sa islamskim zemljama na Rogu Afrike i u Severnoj Africi. Trend je jasan: drugi krug borbe za afričke resurse je u punom jeku.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.12.2011. 16:12
Nije Bora Čorba džaba spevao pesmu: Kad bi Srbin Kinez bio...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online