Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 02.12.2011.
04:12
Večernje novosti A

Novi zakon: Banke više ne smeju da “kraduckaju“

Od ponedeljka 5. decembra u primeni će biti zakon po kome će banke imati više obaveza, a klijenti više sigurnosti. Bankari više neće moći samovoljno da menjaju uslove, a kamate će biti vraćene na prvobitni nivo.

Samovolji bankara, navodno, došao je kraj
 

Svaki trošak koji banka zaračunava svojim klijentima, od narednog ponedeljka mora da bude bez skrivenih zamki u “sitnim slovima“. Kreditni dužnici će odahnuti, jer banke moraju i da spuste kamate na nivo iz prvog potpisanog ugovora. Većina korisnika usluga već su dobili obaveštenja da potpišu anekse ugovora, sa novim kamatama.


- Banke imaju obavezu da za sve kredite koji su ugovoreni pre 5. decembra, a po kojima obaveze dospevaju posle tog datuma, usklade ugovore u svim slučajevima kada oni sadrže promenljivu kamatnu stopu i elemente koji nisu ugovoreni u skladu sa ovim zakonom - objašnjava Mira Erić-Jović, viceguverner Narodne banke Srbije. - Nije tačno da svi ugovori koji sadrže promenljive kamate treba da budu pretočeni u ugovore sa fiksnom kamatom. Važno je samo da u aneksima, bude tačno prikazan obračun kamatne stope.
 

Pravila

Do sada su pojedine banke debelo zarađivale u slučaju gašenja tekućih računa i platnih kartica, što je od sada zabranjeno, pošto će ove usluge morati da budu besplatne svuda. Takođe, niko nije mogao da odustane od već potpisanog ugovora, a sada mu zakon dozvoljava da to učini, bez obrazloženja, u roku od 14 dana. Ugovor se može raskinuti u ovom roku i kod stambenih kredita, naravno pod uslovom da novac nije korišćen. Banke i lizing kuće za koje se utvrdi da nisu ispoštovali odredbe novog zakona, centralna banka propisala je novčane kazne od pola miliona do 800.000 dinara.

Kod dinarskih kredita se dešavalo da je banka u periodu kada je referentna kamatna stopa pala, prvobitno ugovorene kamatne stope zadržavala na istom nivou, ili ih čak povećavala. To znači da je, u stvari, povećavala svoju maržu, koja je trebalo da bude fiksna.


- Nemojte da izbegavate potpisivanje aneksa ugovora - savetuje viceguverner NBS. - Pažljivo pročitajte prvi ugovor koji ste potpisali sa bankom i uporedite ga sa ponudom iz aneksa ugovora. Posebno treba obratiti pažnju na kamatnu stopu.


Građani strahuju da aneks nosi i nepovoljnije kamate od prvobitnih.


- Generalno, ne bi smelo da bude nepovoljnije za klijenta - ističe Mira Erić-Jović. - Nova kamatna stopa, usklađena sa zakonom, ne može biti viša od one koju je klijent potpisao u prvom ugovoru i to je uvek gornja granica.


U slučaju da klijent posumnja da mu banka, u stvari, nudi refinansiranje kredita po ceni koja je niža od sadašnje, ali veća od prvobitno potpisane, može da se žali banci i o tome obavesti NBS.


Klijent banke stiče pravo da prevremeno otplati kredit bez troškova za preostali deo trajanja ugovora. Naknada se može naplatiti samo kada je vrednost prevremene otplate veća od milion dinara u periodu od 12 meseci. Visina naknade ograničena je na najviše jedan odsto prevremeno otplaćenog kredita, ako je do kraja otplate ostalo više od jedne godine. Ako je preostalo manje od jedne godine, naknada je maksimum 0,5 odsto.

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2011. 04:36
Znaci da ce se uskoro zatvarati, 1 po 1, i nece ih vise biti na svakom cosku...a ti rajo neuka i lakoma, otplacuj...moraju EUtanazisti da bivakuju jos, videli od Amera kako se to parazitski zivi.
Petak 02.12.2011. 12:08
У широком луку заобилиазити... у широком, што ширем. Јер ако приђете мало ближе, намирисаће вас, а онда постајете џак пара који они пељеше.
Subota 03.12.2011. 07:29
Нови посебан закон о пословању банака само је обична шминка. Он је донет прекасно, јер су банке већ опљачкале становништво и оно мало привреде у поставили им дужничке окове. Овај закон у ово време је обична лакрдија. Нормално је било да је новим законом о банкама, на почетку транзиције, утврђен основ по којем би НБС могла да регулише основе пословања банака, је је то њена основна функција. Међутим, банке су могле да раде шта им се прохтело, а прохтело им се да опљачкају све живо око себе, да не плаћају скоро никакав порез на добит и да трансферишу капитал у земље њиховог домицила. Прави закон би био закон о опорезивању екстра добити банака, какав је увела Мађарска, нпр.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online