Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 26.11.2011.
13:39
Srna, Press A

Britanija naredila: Spremite se za propast evra!

Britanskim ambasadama u zemljama evrozone naloženo je da izrade planove pomoći britanskim državljanima za slučaj propasti zajedničke valute, usled novih bojazni za Italiju i Španiju.

Ministarstvo trezora potvrdilo je ovog meseca da su spremni planovi pomoći u slučaju kolapsa zajedničke valute.

Propast evra ozbiljno ugrožava čitav svet?

Dok se italijanska vlada bori za pozajmicu a Španija razmatra traženje međunarodne pomoći, britanski ministri upozorili su da je raspad evra, što je nekada bilo nezamislivo, sada sve realniji.

Diplomate se pripremaju da pomognu Britancima u inostranstvu u slučaju kolapsa banaka pa čak i nemira zbog dužničke krize.

Ministarstvo trezora potvrdilo je početkom meseca da su planovi "spašavanja" nakon kolapsa valute u toku.

Viši ministar rekao je listu "Dejli telegraf" koliko je vlada zabrinuta ističući da Britanija svoje planove sada bazira na činjenici da je kolaps evra samo pitanje vremena. "U našim je interesima da dobijemo na vremenu", rekao je neimenovani ministar.

Britanija očekuje nerede širom Evrope?

Nedavne instrukcije Forin ofisa ambasadama i konzulatima uključuju planove za ekstremne situacije uključujući nerede i socijalne nemire.

U Grčkoj je bilo više nereda, a vlada se bori sa ogromnim dugom. Britanski zvaničnici smatraju da se slične scene nasilja mogu dogoditi u budućnosti u drugim zemljama ako evro propadne.

Atina: Hoće li uskoro ovako izgledati ulice Rima, Madrida, Pariza, Berlina...?

Diplomatama je rečeno da pomognu desetinama hiljada britanskih državljana u zemljama evrozone u vezi sa posledicama finansijskog kolapsa zbog koga neće imatu pristup svojim bankovnim računima niti će moći da podignu gotovinu.

Podstičući dodatne bojazni finansijskih tržišta za evro izveštaji iz Madrida pokazuju da će nova vlada Narodne partije tražiti pomoć ili od EU ili MMF-a.

Sve su veće bojazni u Italiji, čija će nova vlada biti prisiljena da plati rekordne kamatne stope na nove obveznice koje su emitovane juče.

Vlada u Rimu moraće da proda više od 30 milijardi novih obveznica do kraja januara kako bi refinansirala svoje dugove. Analitičari kažu da nema garancija da će investitori kupiti sve te obveznice, koje bi mogle da nateraju Italiju u bankrot.

Spas Italije nada za evro: Mario Monti

Italijanska vlada saopštila je nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, da se premijer Mario Monti složio da bi italijanski kolaps "neizbežno značio kolaps evra".

U sporazumima EU o uvođenju evra i članstvu u evrozoni ne postoje odredbe koje regulišu istupanje neke zemlje, što znači da će svaki raspad biti potencijalno haotičan i praćen neredima.

Domino efektom do raspada finansijskog sistema?

Ukoliko vlade evrozone ne vrate svoje dugove, propašće evropske banke koje drže većinu njihovih obveznica.

Neki analitičari kažu da bi raspad evra prodrmao čitav finansijski sistem ostavljajući banke nesposobnim da vrate novac ulagačima što bi uništilo kompanije koje zavise od kredita banaka.

Uprava finansijskih usluga upozorila je ove sedmice britanske banke da osmisle planove izlaza u slučaju raspada evra.

Preti masovna nezaposlenost?

Neki ekonomisti veruju da bi u najgorem scenariju propast zajedničke valute mogao da smanji bruto društveni proizvod u zemljama evrozone za polovinu što bi dovelo do masovne nezaposlenosti.

Stručnjaci veruju da bi najgore posledice raspada zajedničke valute ugrozile imovinska prava što bi izazvalo socijalne nemire.

Krah evra do katoličkog Božića?

 

Evro može doživeti krah do katoličkog Božića ukoliko na nivou Evropske unije ne budu preduzete adekvatne antikrizne mere, upozorio je poznati francuski ekonomista i bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Žak Atali.

 

"Pitanje se sada svodi na to, da li će evro kao valuta postojati na Božić. Ostaje samo jedna šansa od dve - da jedinstvena valuta opstane do tada ili da ona bude u procesu propasti", rekao je Atali za jednu briselsku radio-stanicu.

 

Umanjiti "finansijski suverenitet" zemalja


Po njegovom mišljenju, da bi se sprečio krah evra neophodno je dozvoliti Evropskoj centralnoj banci (ECB) da kupuje državne obveznice članica evrozone, zahvaćenih krizom, lišiti te zemlje dela finansijskog suvereniteta putem uvođenja nadnacionalne budžetske kontrole i takođe uvesti neophodne izmene u zakonodavstvo EU, prenela je agencija RIA novosti.


"To su ta tri stepena (antikriznih mera). Prvi se može uvesti za pet minuta, drugi za nedelju dana, a treći za šest meseci. Neophodno je, međutim, da sva tri počnu da se uvode istovremeno. U suprotnom, idemo ka katastrofi", upozorio je taj ekonomista.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2011. 13:52
Sad bi bilo dobro da ovi komedijaši na vlasti Tadija ili Mirkan kažu"budite mirni,nas to nece pogoditi,mirno spavajte".
Subota 26.11.2011. 14:39
За нашу власт, ови британци су јели бунике...
Subota 26.11.2011. 14:49
kako su radili,tako im se i vraca..a sada uskoro,gledacete,slike nasilja iz pariza berlina milana madrida..mora revolucija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online