Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 20.11.2011.
12:22
N. S. Preradović - Vesti A

Hrvatski biznismeni vladari srpske hrane

Prehrambena industrija u Srbiji većim je delom u rukama hrvatskih kompanija i uskoro bi se moglo dogoditi da Agrokor, Atlantik grupa, Podravka i ostale hrvatske prehrambene kompanije potpuno preuzmu tržište hrane.

Strah od hrvatskih prehrambenih kompanija u Srbiji narastao je otkako je prošle godine kupovinom slovenačke kompanije Droga kolinska, Atlantik grupa postala vlasnik nekoliko prehrambenih kompanija u Srbiji među kojima su najpoznatije Grand kafa, najveći proizvođač kafe u regiji, i Štark, najpoznatiji konditorski brend u Srbiji, koji proizvodi smoki i čokoladnu bananicu.


Ekonomisti smatraju da su hrvatske prehrambene kompanije procenile da za male pare mogu kupiti još nekoliko prehrambenih fabrika i tako u potpunosti preuzeli tu industrijsku granu.

I Grand kafa u rukama hrvatskih vlasnika
 

Seoba kapitala

Da su hravtske kompanije i te kako zainteresovane za srpsko tržište jasno pokazuje činjenica da su do sada hrvatske kompanije u Srbiju uložile oko 500 miliona evra, a srpske u Hrvatsku 13 puta manje, jedva 40 miliona evra.

Najbrojniji hrvatski proizvodi u srpskim rafovima


- kiki bombone
- lada čajno pecivo
- lili čajno pecivo
- super čokoladica
- mond čokoladica
- dorina čokolada
- linolada eurokrem
- kviki slane grickalice
- jana voda


Nakon Holandije i Bosne i Hercegovine, Srbija je po podacima Hrvatske narodne banke, treće tržište po vrednosti plasiranog hrvatskog kapitala, dok je po podacima Narodne banke Srbije Hrvatska na 14. mestu na popisu inostranih investitora u tu zemlju.


Najveći hrvatski ulagač u Srbiji je koncern Agrokor koji je kupio Frikom i Fabriku ulja Dijamant.

Četvrtina zarade iz Srbije: Ivica Todorić


 

Od hrvatskih ulaganja u Srbiju na području prehrambene industrije osim Agrokora i Atlantik grupe tu su još Vindija koja je kupila mlekaru Lajkovac, Dukat koji je postao strateški partner kompanije Somboled iz Sombora, a na srpskom su tržištu prisutne i fabrike Kraš, Podravka i Gavrilović, čiji su proizvodi prepoznatljivi na domaćem tržištu još iz vremena bivše Jugoslavije i zbog toga nije bilo teško ponovno osvojiti srpske potrošače.

Slovenci gazduju živinom

 

Proizvođač živinskog mesa i prerađevina Perutnina Ptuj u Srbiji je, kroz intenzivna ulaganja poslednje tri godine u preduzeće Topiko, preuzeo primat na tržištu živine.

Društvo siromašnih

Iz Hrvatske uvozimo gotovo sve, pa čak i sendviče. Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da je prodaja hrvatskih sendviča u Srbiji skandalozna, bez obzira na sva objašnjenja.

Goran Papović

- Čak i sendviče kupujemo od Hrvata. Pa ne mogu da verujem! Šta? Je l' mi ne umemo da ih pravimo? Kod njih se naši proizvodi mogu na prste prebrojati - kaže Papović.

Hrvatska je u 2010. godini izvezla u Srbiju robu u vrednosti od 345 miliona evra, dok su istovremeno srpski trgovci u Hrvatsku plasirali upola manje.


Po rečima prof. Danijela Cvjetićanina, u većini razvijenih zemalja je slobodan protok kapitala, roba i usluga, ali ne i radne snage.


- Siromašne i nerazvijene zemlje, a naročito banana-zemlje obično predaju svoje resurse velikim multinacionalnim kompanijama. Sudeći po aktivnostima naših tranzicionih vlada, bojim se da je na mapi puta za Srbiju predviđen ovakav scenario. Pridružićemo se većini, ali nerazvijenih - kategoričan je prof. Cvjetićanin.


Motivi hrvatskih biznismena, kao uopšte i stranaca su da ulažu u našu prehrambenu industriju, kako tvrde ekonomisti jesu trojaki: hrana je roba koja se nabolje prodaje, preko poslovanja u Srbiji dobijaju izuzetno povoljne carinske olakšice za izlazak na veliko rusko tržište i kupovinom propalih kombinata jeftino mogu da dođu do ogromnih poseda kvalitetne zemlje (Srbija raspolaže sa 5,11 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 4,2 miliona hektara obradivo).
 

Odnos investicija

 

                     Ulaganja u Srbiju         Srpska ulaganja
Slovenija        1,5 milijardi evra           100 miliona evra
BIH                100 miliona evra            820 miliona evra
Hrvatska        500 miliona evra            38 miliona evra
Crna Gora               ---                      230 miliona evra
Makedonija     600.000 evra                40 miliona evra

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.11.2011. 12:33
Није изгледа довољно што смо англо-саксонска колонија него још и хрватска... па ћемо ускоро да једемо "U" чоколадице... ДОЛЕ ВЛАДА!!
Nedelja 20.11.2011. 12:48
CCC koliko nas mrze, kad krenu da vrse genocid preko hrane na nas , posto su svoje srbe desetkovali, najebali smo ga do daste , jos da budemo njihovi robovi , jos jedna pohvala za rad ove vlade koja je ovo omogucila , za oprost i pomirenja do posledjneg srbina.
Nedelja 20.11.2011. 13:30
Tesko nama ako nas ustase hrane. Kao sto sam i vise puta pisala ovde,moja baba zivi u hrvatskoj i ona i svi koje poznajemo a zive tamo,u prodavnici ako se usudis da kupis neki srpski proizvod dok dodjes do kase neko ce te sigurno napasti. Ko je dozvolio da njihovi biznismeni toliko profitiraju i iznose srpske pare iz Srbije?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online