Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 15.11.2011.
14:28
Press A

Luksuz se u Srbiji prodaje bolje nego pre krize

Luksuzna roba se u Srbiji kupuje više nego ikad. Poršea vrednih 185.000 evra prodato je duplo više nego prošle godine, jagma vlada za jahtama, a traži se karta više za put oko sveta...

Izlog prestižnog "Luj Vitona" kao da je za Srbiju kreiran: Torba od više hiljada evra na/u očerupanoj ptici/zemlji

Dok jedan deo Srba grca u dugovima, neki drugi, mnogo manji deo, usred krize kupuje najluksuznije automobile, skupocene satove i parfeme, iznajmljuje jahte i putuje oko sveta. I to više nego pre recesije.

Prodaja luksuznih vozila čije su cene u proseku oko 100.000 evra porasla je za petinu u odnosu na prvih deset meseci prošle godine, a neki skupoceni modeli prodaju se, verovali ili ne, duplo više.

Ove godine prodato je čak 15 "audija A8" više nego prošle, tvrde u Srpskoj asocijaciji uvoznika vozila i auto-delova (SAUVA). Slična priča je i sa "porše panamerom", koji se duplo bolje prodavao ove godine, iako košta neverovatnih 185.000 evra! Predsednik SAUVA Miloš Petrović kaže da to nije čudno jer tržište skupih kola nije pretrpelo velike potrese.

"Ko je imao novac pre krize, ima ga i dalje. A onaj ko ga nije imao, tek sada nema. Što se tiče skupljih modela, uvek se prodavalo oko 1.500 komada godišnje. Mogu da promene, eventualno, brend, ali neće kupiti jeftiniji auto", objašnjava Petrović.

Ali, skupa kola nisu jedina stvar čija prodaja u Srbiji drastično raste iako standard većine građana opada. Svakodnevno neka dama postane vlasnica barem jednog prstena skupljeg od 2.000 evra ili neki gospodin pazari neki skupoceni sat. U Zlatari "Andrejević", koja ima čak i komade nakita koji koštaju po 9.000 evra, kažu da posao ove godine i te kako dobro ide.

"Mi imamo i švajcarske satove 'perelet' za one koji vole unikate. Njihove cene su od 2.000 evra pa naviše. Što se tiče nakita, imamo mušterije koje uđu u radnju i spremne su da izdvoje i po 2.000 evra za prsten", objašnjavaju u zlatari.

Automobili, nakit i skupi satovi više nisu jedini luksuz za koje ljudi u Srbiji izdvajaju novac. Jedna od atraktivnijih stvari su i putovanja. U agenciji "Kon Tiki" najskuplje putovanje je put oko sveta, koje košta čak 5.790 evra. Iako pola Srbije za te pare radi dve godine, neki drugi deo Srbije traži kartu više za ovo putovanje.

"Ima dosta ljudi, profesora, doktora, koji prosto uživaju u putovanjima i lako uplaćuju ovakve aranžmane", objašnjavaju u "Kon Tikiju". Interesovanje za atraktivne destinacije kao što je Šri Lanka, Mauricijus ili Tajland poraslo je za 20 odsto.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.11.2011. 15:07
Pa naravno kada je Srbija puna "kontroveznih" biznismena, politicara, i svih onih koji su uz njih bilo kojom delatnoscu se bavili. A to su jednostavno pljackasi Srbije. Rasprodaju drzavnu imovinu kao da im je dedovina, a napaceni narod eksploatisu. Stavrno za "ponos".
Utorak 15.11.2011. 20:15
Bas to je dokaz krajnje duboke krize.
Utorak 15.11.2011. 16:05
hitno i povoljno prodajem pežo 205 dizel cena pišljivih 1500 evra cena prava sitnica pih ništa pa toliko stavite svojim cerkicama mesečno za sokiće u strahinjića bana silikonskoj dolini
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online