Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 14.11.2011.
01:17
Fonet A

MMF: Kosovo izbeglo dužničku krizu

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da je, zbog ograničenog pristupa svetskim finansijskim tržištima, Kosovo izbeglo ozbiljnije poremećaje u krizi koja potresa evrozonu, iako je njegova zvanična valuta evro, javlja AP.

Polovina stanovništva nezaposlena, a izvori zi inostranstva jednom će presušiti, upozorava MMF

U saopštenju, koje je večeras postavljeno na sajtu MMF, navodi se da je "Kosovo u velikoj meri ostalo nepogođeno finansijskom turbulencijom u oblasti evra, zbog ograničene integracije u globalna finansijska tržišta".


Iako je više od 80 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, a u MMF je primljeno 2009. godine, ova organizacija je u maju smanjila status Kosova na neformalno partnerstvo, uskraćujući mu finansijsku podršku, kada je Vlada u Prištini nastavila da povećava plate za javne službenike, uprkos budžetskim restrikcijama.


Na Kosovu živi oko dva miliona stanovnika, pretežno Albanaca, od kojih mnogi imaju rođake u inostranstvu, koji pomažu svoje porodice na Kosovu, ali, upozorava MMF, količina tog novca će verovatno biti smanjena kako se budu smanjivala primanja u evrozoni. Kriza u evrozoni mogla bi negativno da se odrazi i na slanje novca i na direktne strane investicije, navodi se u saopštenju MMF.


MMF je savetovala Kosovu da proda svoju najprofitabilniju kompaniju Poštu i Telekom (PTK), ali taj proces će verovatno morati da bude ponovljen pošto su neki potencijalni kupci odustali, posle istrage o korupciji u kompaniji.


Procenat nezaposlenosti na Kosovu i Metohiji je veći od 40 odsto.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2011. 06:46
Trgovina drogom donosi siguran novac. Zato britanski depo, iliti ta samozvana republjik, mora da funkcionise i dalje u tom smeru. Pa nisu Britanci uzalud vodili opijumski rat i pobili milione ljudi. To je uz petrol jedan od stubova njihove imperije.
Ponedeljak 14.11.2011. 07:27
Za doba vladavine socijalizma i samoupravljanja u bivsoj SFRJ je svakog dana uplacivano za budzet Kosova i Metohije $1,000.000, iz svih republika i SAP Vojvodina. Ziveli su a i danas zive na racun drugoga. Pa ponekad mislim da nije sva nesrece u njihovom odlasku iz sastava Republike Srbije, mada bih to resio na mnogo produktivniji nacin, proterivanjem u Albaniju 90 % stanovnista, koje nije lojalno srpskim pozitivnim zakonima.
Ponedeljak 14.11.2011. 01:48
ta kriza ima neki sopstveni mozak, nece grom u heroin...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online