Ponedeljak 14.11.2011.
01:17
Fonet

MMF: Kosovo izbeglo dužničku krizu

Polovina stanovništva nezaposlena, a izvori zi inostranstva jednom će presušiti, upozorava MMF

U saopštenju, koje je večeras postavljeno na sajtu MMF, navodi se da je "Kosovo u velikoj meri ostalo nepogođeno finansijskom turbulencijom u oblasti evra, zbog ograničene integracije u globalna finansijska tržišta".


Iako je više od 80 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, a u MMF je primljeno 2009. godine, ova organizacija je u maju smanjila status Kosova na neformalno partnerstvo, uskraćujući mu finansijsku podršku, kada je Vlada u Prištini nastavila da povećava plate za javne službenike, uprkos budžetskim restrikcijama.


Na Kosovu živi oko dva miliona stanovnika, pretežno Albanaca, od kojih mnogi imaju rođake u inostranstvu, koji pomažu svoje porodice na Kosovu, ali, upozorava MMF, količina tog novca će verovatno biti smanjena kako se budu smanjivala primanja u evrozoni. Kriza u evrozoni mogla bi negativno da se odrazi i na slanje novca i na direktne strane investicije, navodi se u saopštenju MMF.


MMF je savetovala Kosovu da proda svoju najprofitabilniju kompaniju Poštu i Telekom (PTK), ali taj proces će verovatno morati da bude ponovljen pošto su neki potencijalni kupci odustali, posle istrage o korupciji u kompaniji.


Procenat nezaposlenosti na Kosovu i Metohiji je veći od 40 odsto.

2024 © - Vesti online