Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 13.11.2011.
18:13
Beta A

Nemačka nudi posao radnicima iz zemalja EU u krizi

Bogata Nemačka ima iznenađujuću poruku za Grčku koja tone: Treba nam pomoć. Nudimo vam posao. Sa sve manje radne snage i, s druge strane, zahuktalom ekonomijom, Nemačkoj očajnički trebaju kvalifikovani radnici koji će omogućiti da se industrijski točak najjače evropske ekonomije i dalje okreće.

Nemačka otvorena za sve one koji hoće da rade
 

Na sreću, Berlin traži radnike iz Grčke i drugih finansijski posrnulih zemalja, poput Španije ili Portugala, u kojima nezaposlenost raste iz dana u dan.

Nemačka je brzo i uspešno prevazišla finansijsku krizu koja je počela 2008. i sada je nezaposlenost u toj zemlji 6,6 odsto, odnosno najniža za 20 godina. Inženjer iz Grčke Hristos Kotanidis doselio se pre tri meseca u Erlangen u južnoj Nemačkoj i ubrzo se zaposlio u Simensu.

"Odlučio sam da potražim posao u Nemačkoj jer ona ima stabilnu ekonomiju. U Grčkoj je ekonomska situacija loša, ali budućnost izgleda još gore", rekao je Kotanidis.

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj je 16,7 odsto, a među mladima do 24 godine iznosi više od 42 odsto.

U Španiji je stopa nezaposlenosti dostigla 20 odsto, a više od 45 odsto mladih do 25 godina ne može da nađe posao. U lošoj situaciji su i Portugal, Italija i Irska, koje se takođe bore s posledicama dužničke krize.

Ne postoje podaci koliko je kvalifikovanih radnika iz evropskih zemalja koje potresa kriza, našlo posao u Nemačkoj.

U poslednjih pet godina za 13 odsto je u Nemačkoj porastao broj doseljenika, a više od polovine došljaka je iz EU.

Državljani drugih zemalja EU ne moraju da podnose zahteve za vizu ili radnu dozvolu ako žele da se zaposle u drugoj zemlji-članici.

Nemačka je 1960-ih godina regrutovala milione nekvalifikovanih radnika iz Turske i iz drugih zemalja Balkana koji su pomogli izgradnju razorenog u Drugom svetskom ratu.

Sada je fokus na visoko-kvalifikovanim profesionalcima kojih ima u izobilju u zemljama Evrope koje se bore za ekonomski opstanak.

Udruženje nemačkih inženjera procenjuje da u njihovoj zemlji ima još 80.000 slobodnih inženjerskih radnih mesta. Udruženje medicinskih radnika je navelo da u nemačkim bolnicama ima mesta za više od 12.000 lekara, a vlada je ove godine navela da Nemačkoj treba 66.000 stručnjaka za informacione tehnologije.

Nedostatak kvalifikovanih radnika u Nemačkoj najviše se pripisuje starenju stanovništva. Da bi se taj jaz popunio, država je progurala novi zakon ove godine koji bi trebalo da ubrza priznavanje stranih diploma i kvalifikacija.

Poslednjih meseci, Federalna agencija za zapošljavanje organizovala je nekoliko sastanaka nemačkih kompanija i onih koji u potrazi za poslom dolaze iz Španije, Portugalije i Grčke.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 19:05
ЕУропска унија је и измишљена како би народ из "2. круга" кулучио за јефтине паре "силама осовине" а под паролом заједништва. Срећа те ће и овај 4. Рајх кратко да живи.
Nedelja 13.11.2011. 18:32
Zahvaljujem nemackom govornom podrucju meni i clanovima moje poreodice i porodicama mojih radnika su dali da zivimo pristojno u Srbiju uz svo moguce znanje / visokim tehnologijama u oblasti zastite zivotne sredine samo jos da SA VLASTI STRMEKNEMO DULICA i DOS-ove koloboracioniste!!!!!
Nedelja 13.11.2011. 18:27
"Bogata" Nemacka? Ako je danas "bogatstvo" uspesno plivanje na povrsini vode onda se bogati Jevreji (ima i onih koji to jos nisu) uneredjuju od smeha svakoga dana! Kvalifikovana radna snaga odlazi iz Nemacke (zato i deficit) svojevoljno po EU i drugim zapadnim zemljama dok se ta ista mesta samo popunjavaju sa stranim strucnjacima (citaj jeftinijom radnom snagom). Koliko se samo stranaca svojevoljno iselilo iz Nemacke, statistika govori za sebe a stranac nije samo stranac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online