Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 11.11.2011.
20:43
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbija premašila zakonski prag zaduženosti

Srbija je prešla zakonski prag zaduženosti i u ovom trenutku je i naša zemlja i formalno u klubu prezaduženih zemalja. Naime, Zakonom o budžetskom sistemu postavljena je granica javnog duga od 45 odsto društvenog proizvoda i crvena linija je, uprkos uveravanjima vlasti da se to neće dogoditi, ipak pređena.

Priznao da zemlja ide nizbrdo: Boris Tadić

- Probijena je granica duga i to se dogodilo još krajem septembra, a naše državno zaduženje je sad na 47 odsto - tvrdi i saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić.


Suština prezaduženosti znači da je zemlja veoma blizu granice kad više ne može da plaća svoje obaveze, odnosno na rubu bankrota.

To još nije granica grčke ili italijasnke krize, s obzirom da njihovi dugovi prevazilaze 110, odnosno 120 odsto BDP-a, ali je za slabašnu srpsku ekonomiju i ovaj nivo duga dovoljan da se popale crvene lampice.


Napokon, posle tri godine krize, da zemlja ide nizbrdo shvatio je i predsednik Boris Tadić koji je građanima obelodanio da posle višegodišnje krize on i dalje nema lepih vesti.


- Ne donosim vam dobru vest. To je više nego očigledno, treba da se pripremimo za novi udar krize. Srbija ipak 2013. ili 2014. godine može da izađe na ubrzaniju liniju razvoja ekonomije - rekao je Tadić, iako građani Srbije već pune tri godine nisu čuli dobre vesti.
 

Predsednik i ministri su nas pre tri godine uveravali isprva da će nas "kriza zaobići", pa "da će biti naša šansa, jer će kapital sa skupog Zapada bežati kod nas", zatim smo "doticali dno u više navrata", a godina preokreta i napretka je prvo bila 2011, pa 2012, a sad je 2013. ta u kojoj će nam svanuti.


Da smo u škripcu potvrdio je i vladin Fiskalni savet, telo od države zaduženo da prati koliko odgovornu budžetsku politiku vodi vlada, koji je nedavno objavio da je udeo javnog duga u BDP-u s poslednjim zaduživanjem dostigao 44,4 procenta, a pravilo je glasilo da je limit 45 odsto.

Nisu izdržali ni punu godinu

 

Usvajanje preciznih pravila pravila javne potrošnje, donetih na osnovu iskustava mnogih evropskih zemalja i instrukcija MMF-a, čime je zakonski ograničeno potencijalno zaduživanje svojih vlada, krajem prošle godine je izazvalo retko nepodeljenu podršku svih ekonomista. Ipak, ispostavilo se da je ova vlada prekršila zakon koji je sama predložila i nije uspela da se tih pravila drži ni čitavu godinu.


Guverner umereni optimista

 

Srbija je već zahvaćena drugim talasom ekonomske krize, ali uz dobro pripremljene mehanizme može proći kroz krizni period bolje nego mnoge druge zemlje, rekao je guverner Narodne banke Srbije /NBS/ Dejan Šoškić.


Šoškić je istakao da je ekonomska aktivnost u Srbiji već ozbiljno pogođena dešavanjima u EU i da su "prognoze za rast veoma konzervativne."

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2011. 21:37
Све време ова садашња власт нас је свесно водила у банкрот.Шта очекивати од издајничке власти?
Petak 11.11.2011. 22:27
Kada MMF zavrne slavinu i bitno smanji priliv finansija Srbiji, isto je sto i bankrot Srbije "preko noci". Poredjenje Srbije sa Italijom je isto tako suluda logika...Italija i moze da ocekuje pomoc od EU, kada "zagusti" dok Srbija ne. U krizi je poznato ko se spasava a koruptivne vlade to sigurno nisu.
Subota 12.11.2011. 11:20
Све је опљачкано, а још смо се и задужили. Тако увек бива када економију води ММФ. До сада се ни једна земља није добро провела са програмима ове пљачкашке институције.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online