Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.11.2011.
18:39
Vestionline A

Subvencionisanje kredita u švajcarcima u interesu banaka

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva, koje se bavi zaštitom interesa korisnika bankarskih usluga i pružanjem savetodavne pomoći, saopštilo je danas da bankarski sektor plasira u javnosti informacije o zahtevima klijenata da država subvencioniše kredite građana u švajcarskim francima. Prema rečima ovog udruženja, nijedan korisnik banaka nije izneo ovakav zahtev kojim bi se dodatno opteretili svi poreski obveznici.

Otplata rate za mnoge postala noćna mora

"To rade glasnogovornici banaka, iako nikada, nijedan korisnik ovih kredita to nije javno izneo. Radi se to iz potrebe da se korisnici kredita međusobno podele i na taj način ublaži ili uspori akcija koju smo pokrenuli, a to je privlačenje pažnje javnosti na problem koji imaju svi kreditni dužnici po 'domaćim bankama', a koji se ogleda u nezakonitom podizanju marži", saopštilio je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

Ovo udruženje ističe da "eksperti" koji koji se zalažu za državnu subvenciju kredita u švajcarcima to rade u interesu banaka. "Želimo da građani shvate, da onaj ko priziva takvo rešenje, radi to samo radi interesa onih koje zastupa, jer potajno želi da delimični teret otplate ovih kredita prebaci na državna jasla, koja su, po njivoj proceni, u ovom trenutku sigurnija za naplatu", kažu u Efektivi.

"Korisnici kredita u CHF, kao i oni sa EUR kreditima, su svesno prihvatili kursnu neizvesnost, ali nikako nisu prihvatili da banke ostvaruju ekstra profite podizanjem marži po kreditima, iako je Libor padao. Da sve nije bilo u skladu sa dobrim poslovnim običajima, potvrđuje i novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji bankama nalaže da sve kamate, to jest marže vrate na početni nivo, odnosno na nivo prilikom isplate kredita", dodaje se u saopštenju.

Građani koji su uzeli kredite u švajcarskim francima našli su se u avgustu u problemu pošto je vrednost te valute skočila preko 100 dinara. U najgorem položaju zatekli su se oni sa velikim kreditima za stan jer se "preko noći" desilo da im se rata udvostručila.

Kako bi se rešio ovaj problem predlagano je više rešenja. Jedno je bilo da se kredit prebaci u evre, što su stručnjaci savetovali građane da ne rade jer bi tako izgubili još više novca.

Kao druga solucija pominjana je mogućnost da država subvencioniše ove kredite i tako pomogne građanima da ih otplate.

Efektiva je upozorila građane da neke od banaka dude razne Anekse po kreditima koji nisu u skladu sa novim Zakonom, i na taj način žele da izbegnu njegovu primenu. Ti Aneksi, kako je saopštila Efektiva, predstavljaju reprogram postojećeg kredita, sa izmenama bitnih elemenata ugovora o kreditu, što nije predmet primene Zakona, već pokušaj legalizacije uvećanja kamatnih stopa. Ovo udružnje upozorava da građane da nisu u obavezi da bilo šta potpišu, jer ako bankama nisu bili potrebni da potpišu Anekse kojima su svojevoljno dizale marže, onda nisu ni sada, kada moraju postupiti po Zakonu.

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2011. 11:27
За овакво стање је најодговорнија домаћа власт, која је омогућила пословање страних банака са зеленашким каматама тиме што је по задатку уништила домаће банке, и на тај начин дозволила пљачку грађана
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online