Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 03.11.2011.
14:09
Beta A

Đelić: Nema povećanja poreza, uprkos krizi

Poreska politika u Srbiji biće predvidiva, a poreske stope u vreme brize neće biti menjane, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora Đelić je istakao da Srbija u poslednje tri godine nije povećavala poreze, za razliku od drugih zemalja, niti će to činiti dok traje kriza javnih dugova u Evropskoj uniji.

Nismo povećavali poreze tri godine: Božidar Đelić

On je najavio da će reforme u zemlji biti nastavljene u skladu sa evropskim propisima i uključivaće otklanjanje administrativnih prepreka u poslovanju. Reforme u poreskom sistemu su, kako je rekao Đelić, moguće na lokalnom novou, kako bi se podstaklo zapošljavanje i smanjila siva ekonomija.

Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke u Srbiji Goran Pitić je ukazao da se na lokalu propisi nedosledno sprovode, odnosno da se isti porezi i takse različito naplaćuju. Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić je istakao da će inflacija u Srbiji nastaviti da pada i da će u planiranim okvirima za
2011. godinu biti u prvoj polovini, a možda i prvom kvartalu, iduće godine.

Za ovu godinu centralna banka je predvidela inflaciju od tri do šest odsto, a u 2012 od 2,5 do pet odsto. Povodom zahteva privrednika da NBS smanji banakama obaveznu rezervu guverner je rekao da će to biti moguće, kao i dalje ublažavanje
monetarne politike, tek kad inflacija bude u predviđenim okvirima.

Šoškić je podsetio da banke i sada imaju mogućnost da kreditiraju privredu jer su likvidne, a obaveznu rezervu izdvajaju samo za kratkoročne izvore finansiranja. Ukoliko bi na te izvore finansiranja bila smanjena obavezna rezerva to bi, prema oceni Šoškića, moglo da bude rizično za stabilnost finansijskog sistema zemlje.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić je rekao da smanjenje obavezne rezerve bankama ne bi negativno uticalo na inflaciju, a privredi bi omogućilo da dođe do novca i smanji nelikvidnost, što je njen gorući problem. Ćirić je istakao da se reforma, takozvana "giljotina propisa", sprovodi sporije nego što je bilo predviđeno.

Do sada je, kako je rekao, sprovedeno 106 preporuka vezanih za "giljotinu propisa", 120 je u toku, a 74 nisu ni započele. Dosadasnjim ukidanjem suvišnih propisa i administrativnih prepreka godišnje uštede privrede su 150 miliona evra, a troškovi su od 300 do 400 miliona zbog toga što "giljotina propisa" nije spovedena do
kraja.

Četvrtak 03.11.2011. 20:38
Đelić: Nema povećanja poreza, uprkos krizi ,da li se njima može išta ,verovati iz mog iskustva ne!
Utorak 15.11.2011. 14:34
laze, kreten.
Četvrtak 03.11.2011. 18:08
Ха, ха, па на ову беду да нам уведете још и неки нови порез, па онда би вас тачно запалили. И овако је све живо и неживо опорезовано.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online