Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 01.11.2011.
19:19
Vestionline A

Evropi preti novi talas recesije?

Evropa će, zahvaljujući dogovoru o obuzdavanja dužničke krize koji je postignut na vanrednom sastanku Evropske unije 27. oktobra u Briselu, možda izbeći finansijski krah, ali moguće je da neće moći da izbegne recesiju, navela je u analizi američka agencija AP.

Čak i u slučaju da dogovor iz Brisela rezultira dugoročnim rešenjem krize, on ne uklanja druge pretnje po evropsku privredu: veliko smanjenje potrošnje u prezaduženim državama, visoku nezaposlenost, niži nivo kreditiranja od strane banaka i pad izvoza.

Pretnja po evropskku ekonomiju ne jenjava

Mnogi ekonomisti smatraju da se Evropa nalazi na pragu nove recesije, koja će naštetiti SAD-u, Kini i drugim zemaljama čije privrede zavise od Starog kontinenta.

Prema podacima iz najnovijeg kvartalnog izveštaja agencije AP o globalnoj privredi, koji prati stanje u 30 zemalja, Italija, Španija, Britanija i Norveška su u tromesečju zaključno sa junom zabeležile privredni rast na godišnjem nivou niži od jedan odsto, dok je potreban rast od najmanje 2,5 odsto samo da bi se zadržala postojeća stopa nezaposlenosti.

Među 30 zemalja obuhvaćenih istraživanjem agencije AP, Španija ima najvišu stopu nezaposlenosti od 21,2 odsto u avgustu, a sledi Poljska sa stopom od 9,4 odsto.

Grčka i Italija imaju veoma visok javni dug, koji je u Grčkoj iznosio 161 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromesečju, od čega je veći samo javni dug Japana od čitavih 244 odsto. Italijanski dug iznosi 113 odsto.

Finansijska tržišta strahuju da bi Grčka, a možda i veće evropske privrede poput Italije, mogle da bankrotiraju zbog tako visokih dugova. Stručnjak sa Instituta za međunarodnu ekonomiju "Piterson", DŽejkob Fank Kirkegard, izneo je prognozu da će Evropa krajem ove ili početkom sledeće godine pasti u blažu recesiju, iako bi najjača privreda Starog kontinenta, Nemačka, mogla da izbegne taj pad.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je juče objavila procenu da će ekonomski rast u 17 zemalja koje kao valutu koriste evro usporiti sledeće godine na 0,3 odsto sa 1,6 odsto iz ove godine, pri čemu bi rast nekih privreda mogao potpuno da izostane.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.11.2011. 20:09
a zuti na celu sa ovim sarenim obelezenim,navalili po svaku cenu samo u EU.Eto kako lepi dani predstoje u EU..............
Sreda 02.11.2011. 00:07
Recesija i kriza su samo izgovor za potcinjavanje obicnih ljudi. Zato su i smislili tu EU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online