Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.10.2011.
13:58
Lj. Ivanović - Vesti A

Šire optimizam, a crno nam se piše

Ni jedna jedina vlada Srbije nije uspela da državnu kasu razvuče na punu godinu, pa je parlament iznova usvajao rebalanse kojim se rupa u državnom trošku uvek namirivala novim zaduženjem. Staru lošu praksu Srbija nastavlja i ove, krizne, 2011. godine, ovog puta pod dodatnim političkim pritiskom Vojvodine da joj se dodeli još osam milijardi dinara poreskih prihoda. "Dok je ovako klimava većina na vlasti, dobiće Vojvodina, i ne samo ona, sve što traži i šta poželi", kaže za "Vesti" ekonomista Mlađen Kovačević

Mlađen Kovačević

- Premijer i ministri su pristali pod pretnjom padom Vlade, ali otkud para za apetit Vojvodine?

- Jasno je da para nema, zato se rebalans i pravi, a u takvim okolnostima Srbija će se samo dodatno zadužiti.

Imamo milijardu dolara od prodaje državnih obveznica, još 45 miliona od ranijih zaduženja na tržištu hartija od vrednosti, a premijer Cvetković je rekao da smo sa tom milijardom samo "probili led".

Dakle, platićemo zaduženjem. Dok je ovako klimava većina na vlasti, dobiće i Vojvodina i ko god traži šta god poželi.


Da li poslanici i Vlada kod svakog budžeta unapred znaju da je nerealan, Pa se iznova rebalansiraju?

- Znaju unapred, ali šire lažni optimizam. Defetisti poput mene nisu popularni, pa su uglavnom ućutkani. Naravno da su budžeti nerealni. Ali lepo zvuči to "mi ćemo, svi ćemo, mi ćemo, sve ćemo".


Zašto mislite da prodaja državnih obveznica nije dobro rešenje?


- Zato što to u stvari i nije prodaja. Kad nekome nešto prodajete, vi date robu i dobijete pare, te nemate više nikakve obaveze prema drugoj strani. Ovo nisu pozajmice jer smo mi dali obveznice, uzeli pare, a onda ćemo te pare s kamatom i da vraćamo. To je klasično zaduživanje.


Kako ocenjujete zabrinutost Evropske banke za obnovu i razvoj za privrede u Srbiji, Albaniji i Rumuniji, za koje se tvrdi da će biti teško pogođene dužničkom krizom Grčke i Italije?


- Potpuno se slažem. Za nas je mnogo opasnija kriza u Italiji nego u Grčkoj jer je Italija naš drugi spoljnotrgovinski partner u EU, posle Nemačke. Ako Italija posrne, uvoziće manje. A ako uvozi manje, u Srbiji će se proizvoditi manje, a to znači manje radnih mesta, a to opet znači manju tražnju u Srbiji i tako idemo u lančanu propast. Tu je pitanje i solventnosti grčkih i italijanskih banaka kod kojih mnogi građani drže svoj novac.

Prvaci sveta 2014?

 

Zbog čega mislite da pred Srbijom nije oporavak, već dalje propadanje?


- Zato što su nam 2008. rekli da nas kriza neće pogoditi, pa čak i da će nam koristiti jer će investitori pohrliti u Srbiju. Onda su nam rekli da oporavak kreće od 2011, a sad vidimo da će nam iduća godina biti gora od ove. Pre će Srbija biti 2014. svetski prvak u fudbalu, nego što će do tada država izaći iz krize.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.10.2011. 20:09
Znači klimava većina na vlasti, deli sve što traži i šta poželi Vojvodina , a šta će mo sa ostatkom Srbije , ma samo izbori i tačka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online