Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 11.10.2011.
13:02
N. S. Preradović - Vesti A

Mi smo obična kolonija

Samit takozvanih biznis lidera jugoistočne Evrope, koji je održan u Aranđelovcu, okupio je samo predstavnike krupnog kapitala iz regiona, potpuno ignorišući mala i srednja preduzeća. Taj skup je bio revijalnog karaktera, na njemu se nisu čule nove ideje osim uobičajenih fraza o povezivanju zemalja u regionu. Samit je samo potvrdio da je Srbija ekonomska kolonija u regionu i Evropi, kaže za "Vesti" Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Nema slobodnog tržište EU za Srbiju: Biznismen Milan Knežević
 

Jedna od poruka skupa bila je povećanje konkurentnosti i lakše uklapanje sa tržištem EU?
- Priča o slobodnom tržištu je jedna fraza za neupućene. Ma koliko Evropska unija pričala o slobodnom tržištu za robu iz Srbije, to jednostavno nije istina. Naime, EU je zadržala dva ogromna monopola prema našoj robi. Da bi se izvozila bez carina, ona mora imati sertifikat eur 1, što znači da 51 odsto proizvoda mora biti proizvedeno u Srbiji. To je veoma teško, jer je poznato da se, na primer, tkanina uvozi iz Kine. Ukoliko je uvezemo iz Italije, opet nećemo dobiti taj sertifikat jer i Italijani uvoze iz Kine. Drugo, kod sporazuma Cefta, koji naizgled ima mnoge prednosti koče nas razni lokalni zakoni i prepreke. Znači, nema slobodnog tržišta EU za Srbiju.

Slavina zavezana krpom

- Srbija je zemlja u kojoj se 50 odsto prometa robe odvija na crnom tržištu, tako da sve priče o povećanju konkurentnosti i većem prisustvu na tržištu EU deluju otužno. To vam je kao kad curi voda a vi slavinu zavežete krpom umesto da otklanjate kvar - kaže Knežević.


Biznismeni su se žalili na birokratiju?
- Oni se zapravo žale na suviše rigidnu kontrolu porekla kapitala. A u svakoj zemlji mora da se dokazuje poreklo kapitala za vrednost iznad 15.000 evra. Čini mi se da su hteli da prikriju poreklo novca koji dolazi sa kojekakvih ostrva i of-šor kompanija.


Pričalo se da država treba da poveća ulaganja u infrastrukturu?
- Država treba da ulaže u infrastrukturu da bi preduzeća mogla lakše da posluju. Ali šta raditi u zemlji u kojoj je 53.000 preduzeća u blokadi, 22.000 preduzeća će uskoro u stečaj, 12.000 je u ovoj godini već otišlo u stečaj... Asocijacija malih i srednjih preduzeća okuplja 141.000 preduzeća i zapošljava više od 250.000 radnika, a niko nas nije zvao na ovaj samit. Kao da se boje šta imamo da kažemo!


Bilo je opet reči o povezivanju firmi iz regiona?
- Ako predsednik države dođe na skup i govori o potrebi povezivanja, tu nešto ne štima. Pa kapital je kao voda, on sam sebi nađe put. O povezivanju firmi i projekata iz Srbije, Hrvatske i Slovenije se priča godinama, ali od toga još nema ništa. Zašto? Slovenci dođu u Srbiju, dobiju dozvole da sagrade tržni centar u središtu najveće beogradske opštine, na mestu gde bi trebala da bude zgrada Opere, a ne šoping mol. Otvaraju fabrike bele tehnike da bi lakše mogli da izvoze na rusko tržište. Nema tu interesa za povezivanjem nego samo za profitom. U deljenju tog kolača, nažalost, ne učestvuju srpske firme.
 

Praktični Slovenci i naivni Srbi

Kad srpske firme hoće da otvaraju centre i bazare u Sloveniji onda dobiju plac 50 kilometara izvan grada. O tome naši političari ne pričaju. Gde je tu interes srpske države i privrede? Postoji pismena zamerka EU Sloveniji da razvija uskonacionalnu ekonomiju. A mi naivno verujemo da oni žele da se povezuju radi zajedničkog interesa?!

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2011. 19:22
Respekt gospodine Knezevicu, svaka ti stoji na mestu. Nema nista gore od ovoga je, sve to zna ali se nista protiv toga ne moze poduzeti. Onaj ko to organizuje i dozvoljava je na vlasti. Upravo se vidi zelja sa ciljem da se jaz izmedju bogatih i siromasnih prosiri. Mala i srednja preduzeca dovesti na minimum i onda ih jeftino ili "preuzeti" ili kao konkurenciju "skloniti" sa trzista. Profit se deli sa onima koji su ovo i dozvolili...drzavna veleizdaja se svuda kaznjava i trazi a oni nama sede pred nosom.
Sreda 12.10.2011. 09:26
Da smo ,sa ovom vlašću, kolonija to tvrdi opozicija ,ali je niko nesluša i tako će biti do izbora , posle dolaze naprednjaci.
Četvrtak 13.10.2011. 22:16
Nismo obicna , mi smo najjadnija i najsnishodljivija kolonija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online