Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 05.10.2011.
19:11
Beta A

Kosovska kriza zaustavila nemačke investicije

Kriza na severu Kosova zaustavila je dolazak nemačkih investitora u Srbiju među kojima je vodeći svetski proizvođač tehnologije za motorna vozila Robert Boš, rečeno je za portal EurAktiv u nekoliko relevantnih izvora.

Kriza na Kosovu utiče na ulaganja stranih investitora u Srbiju
 

Ambasador Volfram Mas potvrdio je da su odluke o ulaganju kompanija iz Nemačke u Srbiju odložene, ali nije želeo da precizira da li je kosovska kriza razlog za to.

"Kompanije koje imaju planove, pažljivo prate razvoj situacije i zasad su odluke odložene zbog vesti iz Srbije", rekao je Mas za EurAktiv.

Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Mihael Šmit je ocenio da zbivanja na Kosovu imaju veliki uticaj na centrale kompanija u Nemačkoj koje pažljivo prate šta se dešava na tržištu za koje su zainteresovani. U slučaju da nemačka firma razmišlja o alternativnom tržištu, situacija na Kosovu može da presudi u korist drugog investitora, ukazao je Šmit. Dodao je da investitori uzimaju u obzir i zbivanja u evrozoni i svetskoj ekonomiji.

Za kompanije koje već posluju u Srbiji i koje su započele investicije kupovinom zemljišta, zaustavljanje investicije je mnogo teži korak i moguće je da firma odluči da manje investira zbog osećaja političke neizvesnosti, dodao je Šmit.

Nemački proizvođači na gubitku 1,5 miliona evra

Direktor Delegacije nemačke privrede ističe da se nemačke kompanije u Srbiji ne obraćaju Delegaciji zbog Kosova, mada smatra da ih stanje frustrira. Šmit je naveo da su, prema najnovijoj internoj anketi tog udruženja o uticaju krize na Kosovu na privredu Srbije, nemački proizvođači građevinskog materijala i farmaceutskih proizvoda koji posluju u Srbiji, zabeležili gubitak od 1,5 miliona evra zbog zabrane uvoza robe iz Srbije na Kosovo.

U predstavništvu kompanije Boš u Hrvatskoj koje pokriva i srpsko tržište, rekli su da Grupa Boš, kao deo korporativne strategije redovno preispituje mogućnosti razvoja poslovanja u svim regionima, te i u Srbiji.

U zagrebačkom predstavništvu, međutim, nisu želeli da preciziraju u kojoj fazi je odlučivanje o ulasku na srpsko tržište.

Nemačke kompanije koje su započele investicionu aktivnost u Srbiji, ne prekidaju započete projekte, ali ako dođe do dramatične eskalacije, mogle bi da promene stav, smatraju poznavaoci poslovanja nemačkih kompanija u Srbiji sa kojima je EurAktiv razgovarao. To znači da bi ponovo stekli utisak da je Srbija politički nestabilna, te i za investicije, tvrde oni.

Aktuelna ulaganja u Srbiji imaju Simens, Kontitek, Milbauer, Norma Group, Leoni, Drekslmajer, Falke i Vaker Nojson, piše u dokumentima Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA) pripremljenim za posetu nemačke kancelarke Angele Merkel krajem avgusta.

Nemačka je vodeći ekonomski partner Srbije iz Evropske unije. Robna razmena je 2010. godine imala vrednost 2,09 milijardi evra: iz Srbije je u Nemačku izvezeno robe za 760 miliona evra, a uvezeno za 1,33 milijarde evra.

Prema podacima Narodne banke Srbije, vrednost neto-investicija iz Nemačke u Srbiju 2000-2010. je oko 1,3 milijarde evra.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.10.2011. 19:43
I sta sada ovo treba da shvatimo kao pretnju neku? Zamisli moli te, svabe nece da investiraju u Srbiju da bi posle njihove kompanije izvukle profit od ulaganja? Pa ko ovde koga zavitlava? Nemci rade protiv svojih kompanija, a Srbi ce lako naci ko ce da "investira" kao svabe. Sudeci po deficitu u robnoj razmeni svako ce pristati. A svabama preporucujem da se smire da ih ne tuzimo kod brace Rusa da im opet malkice zavrnu gas a ide zima brrrrrrrrrrrrrr
Sreda 05.10.2011. 22:01
Ne vredi da pomažu Bokiju i ekspertima. Kina je u konstatnoj krizi sa Tajvanom, Kina je tenkovima gazila na Tijenanmen, Kina je zatvorila Sijaobinga koji je dobio Nobelovu nagradu ( nama poznat slučaj ). Kina kontoliše Internet i krši ljudska prava. Ali svi im puše na nargile i pitaju jel treba još. Može biti da je došlo vreme za opraštanje od Bokija i Mlađe i njihovog plaćanja 10.000 evra za radno mesto. Alaj će ovde policija da radi posle 12 oktobra, u tri smene.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online