Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.09.2011.
07:36
Blic A

Hrvatske firme prete Srbiji tužbom

Za nedelju dana ističe rok do kad bi firme iz Hrvatske, Slovenije i BiH, kojima je nakon raspada Jugoslavije deo imovine ostao u Srbiji, trebalo da reše imovinske odnose sa našom zemljom. Posle toga srpske vlasti imaju pravo da privatizuju tu imovinu koja samo u slučaju hrvatskih firmi vredi 800 miliona evra, saznaju beogradski mediji.

U Ministarstvu ekonomije ne znaju da li će rok biti produžen, ali iz Hrvatske najavljuju tužbe u slučaju da im Srbija oduzme imovinu, navodi ''Blic''. Uredba predviđa privatizaciju ako društveno preduzeće u Srbiji, čije je sedište u nekoj od republika bivše Jugoslavije, ne uredi imovinske odnose do 30. septembra. Kako saznajemo, takvih firmi je ukupno 150, a sporazume je do juče postiglo tek njih dvadesetak.

Problem imovina hrvatske kompanije ''Ina'': Pumpa ''Beopetrola''

U Agenciji za privatizaciju kažu da će po isteku roka privatizovati firme, ali da bi prethodno trebalo tačno utvrditi šta je u čijem vlasništvu.

- Biće preduzeća gde ćemo privatizovati celokupnu imovinu u Srbiji. Više će, međutim, biti onih gde će deo imovine pripasti nama, a deo susedima. A šta je čije i

Tužba ''Ine'' protiv ''Beopetrola''

 

''Ina“ je zbog prodaje „Beopetrola“ pre dve godine pokrenula spor protiv Agencije za privatizaciju Srbije, Akcijskog fonda i ruskog „Lukoila“, kupca ''Beopetrola“.

''Beopterol“ je prodat 2003, a hrvatska kompanija tvrdi da je njena imovina u Srbiji devedesetih godina nezakonito prebačena na „Beopetrol“ i traži da joj bude vraćeno 167 benzinskih pumpi i isplaćeno 90 miliona po osnovu izgubljene dobiti.

Uredbu o imovinsko-pravnim odnosima Vlada Srbije je donela pre tri godine. Susedne zemlje su je nekoliko puta osporavale, pa u Privrednoj komori Srbije smatraju da bi rok za uređenje odnosa mogao da bude produžen.

- Vlada je donela uredbu juna 2008. Nekoliko meseci kasnije je doneta nova uredba, a na koju su protest uložile Hrvatska, Slovenija i BiH. I ovaj akt je nekoliko puta produžavan (poslednji do septembra 2011), pa će najverovatnije biti ponovo prolongiran - smatra Dejan Jovović, savetnik u Birou za regionalnu saradnju Privredne komore.

 

U Ministarstvu ekonomije, međutim, ovu procenu nisu mogli ni da potvrde niti da demantuju.

u kom procentu, utvrdićemo po osnovu toga ko je koliko uložio - kažu u Agenciji za beogradski list.

Direkcija za imovinu saopštila je da u Srbiji najviše imovine imaju hrvatske firme poput ''Ine“, ''Borova“, ''Kraša“, te grupacije ''Rade Končar“. Iz Slovenije je to ''Gorenje“, te fabrika rashladnih uređaja LTH i ''Stari Merkator“, a iz BiH firma za proizvodnju nameštaja ''Šipad“.

- U Srbiji je „Ina“, iz koje je nastao ''Beopetrol“, imala pumpe i tržište. Ostale firme imaju uglavnom maloprodajne i poslovne objekte, malo je proizvodnih pogona - kaže za ''Blic“ Srboljub Panić iz Direkcije za imovinu.

Mirko Čavara, direktor ''Borova“ iz Vukovara, navodi za beogradski medij da ova kompanija u Srbiji ima 88 maloprodajnih objekata i pogon za proizvodnju obuće u Somboru. Tu imovinu, sa kojom sada upravlja srpski ''Boreli“, procenjuje na oko 30 miliona evra.


- Tvrdimo da ''Boreli“ ne može biti pravni naslednik. O tome sa Srbijom nismo postigli sporazum, a znamo da rok ističe za desetak dana.

Vašem Ministarstvu ekonomije i Agenciji za privatizaciju poslali smo stav da je pomenuta imovina u vlasništvu ''Borova“, ne ''Borelija“, ali nikakav pisani odgovor nismo dobili.

Smatramo da su stvari jasne i da nema prostora ni za kakvo nagađanje, pa smo u slučaju oduzimanja imovine spremni da idemo i pred međunarodni sud - kaže Čavara u razgovoru za ''Blic“.

Stav o imovini ''Končara“ i ''Kraš“ u Srbiji juče nismo uspeli da dobijemo, ali iz ''Šipada“ najveće firme za proizvodnju od drveta u bivšoj Jugoslaviji, beogradski list nezvanično je saznao da su pregovori o imovinskim odnosima u toku. Ova sarajevska firma u našoj zemlji ima maloprodajne objekte, od kojih su neki i u najelitnijim delovima Beograda.

Eventualne tužbe protiv Srbije koje najavljuju poslodavci iz Hrvatske ne bi bili prvi sudski postupci za rešavanje imovinskih odnosa.

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2011. 12:50
Ustase odgovarajte za svoje zlocine,a onda i za firme cemo lakse.
Petak 23.09.2011. 15:20
U suprotnom...imovina koja je "ostala" (u tekstu navedenim) da se isto tako vrati vlasniku. Za Hrvatsku nije nista nepristojno kada vec i tudje uveliko rasprodaju...cak ni papu nisu postedeli (atraktivno zemljiste kod samostana Dajla).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online