Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 13.09.2011.
11:09
Beta A

Obama: Evropa je kriva za svetsku krizu

Predsednik SAD Barak Obaa je upozorio noćas da će pivredna aktivnost u svetu biti slaba dok se ne prevaziđe kriza u zoni evra, i istakao da SAD sarađuju sa zemljama EU da bi se stanje popravilo.

Sve evropske berze na kraju jučerašnjeg dana bile crvene

"Mislim da će svetska privreda biti slaba dok se ne reši to pitanje", rekao je Obama u razgovoru sa novinarima u Vašingtonu. "To će biti važna tema novembarskog sastanka G20" u Francuskoj, dodao je on.

Obama je rekao da su SAD "duboko uključene" u nastojanja zemalja Evrope da prevaziđu dužničku krizu u zoni evra, ali da je na glavnim zemljama Starog kontinenta da odluče o strategiji za to.

"Grčka je očigledno najhitniji problem, a oni preduzimaju mere da uspore krizu, a ne da je zaustave", rekao je predsednik SAD.

"Teži problem je to što se zbiva u Španiji i Italiji i kako će tržište prihvatiti te dve veoma velike zemlje", primetio je Obama.

Sekretar SAD za finasije Timoti Gajtner će u petak učestvovati na sastanku ministara privrede i finansija EU u Vroclavu, u Poljskoj, saopštilo je u ponedeljak njegovo ministarstvo.

Indeksi berzi u svetu su u ponedejak ponovo pali jer se sve otvorenije govori o proglašenju moratorijuma Grčke na plaćanje (bankrot), uprkos smirujućim izjavama EU. Sve evropske berze su dan završile "u crvenom", a Pariz, Milano i Madrid na najnižem nivou za dve ipo godine.

Suprotno tome, indeksi Njujorške berze su donekle porasli: opšti indeks Dau Džouns za 0,63 odsto, a indeks firmi visoke tehnologije Nasdak za 1,10 odsto.

Naročito od sastanka G7 krajem prošle nedelje, na kojem nije bilo konkretnog dogovora, tržište izgleda da sumnja u sposobnost političara da se sporazumeju i da počnu da rešavaju krizu.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2011. 11:24
Da li je ovo bombardovanje glupavim i bezobraznim izjavama deo nekakvog programa? zar amerika koja je decenijama stampala novac bez pokrica, koja je svet uvaljivala do guse u kreditima, koja je trosila stravican novac na bezvezne svemirske letove i istrazivanja, na vojsku koja je imala pristup samo u malenim i nejakim zemljama i koja nije bila nikakav poseban proizvodjac i izvoznik kao Nemacka da tvrdi ovako nesto? Zar nije amerika centar judejskog superbankarstva u kojoj lezi svo zlato sveta iskamceno kamatama, cedjenjem radnika i sirotinje i tudjih nacionalnih blaga i dobara? Zna li Obama koliko je USA trenutno duzna svetu kojem nema namerru da vrati ni cent?
Utorak 13.09.2011. 11:25
Sta li sanjas kad budan lupas kao otvoren prozor????
Utorak 13.09.2011. 12:04
To je klasična ekonomija straha koju SAD vodi. Pozajme pare daju obveznice države, kad im opet treba traže a npr. neko neće da da, oni kažu OK mi ćemo proglasiti bankrot pa te obveznice što smo vam dali za ranije dugove će postati bezvredne, bolje nam dajte opet pa kad se izvučemo vratićemo sa kamatom(To je kao kada firma proglasi bankrot, više ništa ne duguje banci.). I tako kao paraziti žive na račun drugih. To su profesionalni lažovi i prevaranti. A ne možeš im uzeti na silu sirovine, jer imaju jaku vojsku za slučaj da totalno ekonomski propadnu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online